Hlavní obsah

Slalomáři bojovali při MČR o nominaci na MS i s těžkou tratí

V řadě případů hlavně bojem o vlastní přežití bylo sobotní mistrovství České republiky ve vodním slalomu na Vltavě pod lipenskou přehradou. S náročnou přírodní tratí společně v kombinaci s extrémním množstvím vody se nedokázali vypořádat mnohdy ani příslušníci absolutní domácí elity. Mistry republiky se stali kanoista Tomáš Indruch, deblisté Marek Jiras s Tomášem Mádrem a kajakáři Marcela Sadilová a Jan Kobes.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Šampionát byl rovněž jedním ze dvou dodatečných nominačních závodů pro mistrovství světa, které se koná na olympijské trati v Penrithu na přelomu září a října. Dnešní závod však nevyšel ani jedné ze čtyř lodí, jež nesplnily kvalifikační podmínku - skončit na červnovém mistrovství Evropy do 16. místa, nebo do poloviny startovního pole.

Vítěz jarní kvalifikace kanoistů Jan Mašek v rozbouřené Vltavě nedokázal dokonce projet tři branky, připsal si penalizaci 152 sekund a o své místo v týmu bude muset bojovat v nedělním posledním závodu, jenž se jede jako Český pohár. Na paty mu šlape zejména dnes druhý Vítězslav Gebas. Ve hře o Maškovo místo je i Ondřej Pinkava, jeho šance je však už pouze teoretická.

Pišvejc se rovněž trápil

Ivan Pišvejc, který vyhrál jarní nominaci mezi kajakáři, se dnes rovněž trápil. Neprojel dvě branky a nepostoupil do finále. Pakliže chce odjet na MS, musí v neděli skončit alespoň na stupních vítězů. O místo v reprezentaci se bude muset prát v neděli také Ondřej Raab, na nějž se tlačí Tomáš Kobes, dnes stříbrný. Ve hře je i mistr republiky Jan Kobes.

Dramatická situace je mezi deblkanoisty. Jaroslavové Pospíšil s Pollertem na ME zklamali a musejí svou pozici v týmu bránit před dotírajícími vicemistry republiky Lukášem Přindou a Markem Vladařem. Na světový šampionát do Austrálie odjede debl, který bude v neděli lepší.

Největší boj s brankami sváděly u Lipna ženy, jejichž nominace je již rozhodnutá. O dnes celkové čtvrté místo nepřipravily Kateřinu Hoškovou ani dvě neprojeté branky.

Boj o vlastní život

"Byl to boj o vlastní život," komentovala náročnou trať Irena Pavelková, devátá žena z olympijských her v Aténách. Dnes třikrát neprojela branku. "To se mi stalo naposledy snad v patnácti letech," kroutila hlavou. Hlavním důvodem bylo množství vody, které z přehrady vytékalo kolem 22 kubických metrů za sekundu. "Normálně teče tak kolem osmnácti," shodli se trenéři závodníků.

Podmínku do dodatečné nominace na MS zanesl kouč reprezentace Jiří Pultera proto, aby i další lodě měly motivaci závodit až do konce sezony. "Je to dobře, alespoň to je dramatické," řekl dnes v rozhovoru pro ČTK.

Šampionátu se zúčastnila celá česká špička s výjimkou Štěpánky Hilgertové, která už trénuje na MS v Austrálii. Bronzoví medailisté z OH v Aténách Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek obsadili šestou pozici, neboť ve finále rovněž neprojeli branku.

Reklama

Související témata: