Hlavní obsah

Kdybych tak měl ke zkušenostem i magorskou povahu, smál se Bank před startem MS

Praha

Většinu cílů stanovených na letošní sezónu má splněnou, zbývá ještě jeden nenaplněný sen: medaile z mistrovství světa. Ondřej Bank v sobotu brzy ráno nabral směr Beaver Creek, kde se od úterý rozjede světový šampionát sjezdových lyžařů.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Reakce českého lyžaře Ondřeje Banka poté, co dorazil do cíle slalomu v Kitzbühelu.

Článek

Poslední dva víkendy při ceněných zastávkách Světového poháru Banka nabily energií. Deváté místo se startovním číslem 44 při sjezdu ve Wengenu a druhé umístění kariéry na stupních vítězů při kombinaci v Kitzbühelu se zařadily mezi vrcholy kariéry čtyřiatřicetiletého sjezdaře.

„Posledních čtrnáct dnů bylo hektických,“ přiznává Bank. Doma si chtěl před odletem odpočinout a dva dny potrénovat slalom.

„Jenže jsem byl asi tři dny nemocnej, takže z lyžování nebylo nic. Ale nijak nervózní z toho nejsem, slalomu jsem nikdy moc nepotřeboval a v Kitzbühelu se ukázalo, že jsme na něm v poslední době zapracovali dostatečně,“ vyprávěl před odletem.

Tlak ze sebe shodil

V americkém Beaver Creeku má v plánu odjet všechny disciplíny vyjma slalomu a ve všech si může dělat slušné ambice. „Zajímavý bude sjezd. Když vyjdou podmínky a pojedou lyže, můžu desítku atakovat a kdyby vše vyšlo úplně super, tak i výš. Kombinace to samé a super-G i obřák jsou otevřené. Tlak na sobě nemám, v Kitzbühelu jsem ho ze sebe shodil,“ hlásil Bank, jenž by se mohl stát prvním českým mužským medailistou z mistrovství světa.

Vyrazil na své sedmé mistrovství světa, zkušeností má spoustu. I když už je s věkem uvědomělejší… „Jasně, že mám přibržděno, respekt tam samozřejmě je, v ostrých pasážích ztrácím. Kdybych měl tyhle zkušenosti a k tomu tu magorskou povahu, to by bylo jiné,“ smál se Bank.

„Myslím u toho, ale jsem schopnej se pustit. Od toho jsou tréninky, abych si dokázal trať vyhodnotit a vědět, že se projet dá,“ doplnil.

Program mistrovství světa
Úterý 3. 2.: 19.00 super-G žen (KŘÍŽOVÁ, PAULÁTHOVÁ).
Středa 4. 2.: 19.00 super-G mužů (BANK, VRÁBLÍK).
Pátek 6. 2.: 19.00 sjezd žen (KŘÍŽOVÁ).
Sobota 7. 2.: 19.00 sjezd mužů (BANK, VRÁBLÍK).
Neděle 8. 2.: 18.00 a 22.15 kombinace mužů (BANK, KRÝZL, VRÁBLÍK).
Pondělí 9. 2.: 18.00 a 22.15 kombinace žen (KŘÍŽOVÁ).
Úterý 10. 2.: 22.15 družstva (složení se upřesní na místě).
Čtvrtek 12. 2.: 18.15 a 22.15 obří slalom žen (DUBOVSKÁ, PAULÁTHOVÁ, CAPOVÁ).
Pátek 13. 2.: 18.15 a 22.15 obří slalom mužů (BANK, KRÝZL, VRÁBLÍK).
Sobota 14. 2.: 18.15 a 22.15 slalom žen (STRACHOVÁ, DUBOVSKÁ, PAULÁTHOVÁ, CAPOVÁ).
Neděle 15. 2.: 18.15 a 22.15 slalom mužů (KRÝZL, VRÁBLÍK).
Údaje ve středoevropském čase, přímé přenosy vysílá ČT Sport (s výjimkou prvního víkendu) a Eurosport.

Reklama