Hlavní obsah

Bank předvedl životní sjezd, jen čtvrt sekundy ho dělilo od medailové senzace v královské disciplíně

Beaver Creek/Praha

Ondřej Bank zajel životní závod ve sjezdu. Na MS v Beaver Creeku skončil sedmý. A mohlo být pro českého matadora ještě lépe. Čtyřiatřicetiletý lyžař z Rudy nad Moravou ztratil na mistra světa Patricka Künga ze Švýcarska 56 setin sekundy, na třetího Beata Feuze, dalšího Švýcara, mu scházelo jen 25 setin!

Foto: Eric Bolte, Reuters

Ondřej Bank na trati sjezdu při MS v Beaver Creeku.

Článek
Fotogalerie

Emoce v cíli nedával moc najevo, ale byla to pecka pro lyžařský svět. Po letech bojů se zraněními, nemocemi a těžkostmi s přípravou, se Bank prodral až mezi absolutní špičku. A to v královské disciplíně. Po slibných závodech SP v ní zajel nejlepší český výsledek na MS. "Já na euforii moc nejsem, ale teď ji cítím, ač jsem trochu myslel i výš," nechal se slyšet v cíli pro Radiožurnál.

V minulosti ho nezničily drsné pády a zlomeniny, ale před časem ani neznámá choroba, kterou si přivezl z exotické dovolené. Nezadržitelně se lepší i v téhle sezóně. Až k medaili? Šanci na ni bude mít v neděli v kombinaci. Před pár týdny v ní skončil třetí v Kitzbühelu...

"Ale těch lidí je hodně. Dnes všichni favoriti propadli, udělali malé chybičky a to se klidně může stát komukoli zítra, i mně," upozornil Bank.

Až v závěru ztratil

V dnešním sjezdu v pro něj oblíbeném středisku zajel skvěle horní část, pak sice ztrácel, ale jen nepatrně, vyhnul se větším chybám. Rýsovala se snad i senzace medailových rozměrů. Soupeři na dojezdu se museli začít bát. Až v závěru jakoby mu docházely síly a ztratil.

"Byl to nádherný závod, úžasná trať, já to tady mám strašně rád, paráda," radoval se. Z hlasu ale bylo cítit, že v podobný úspěch věřil. "Doufal jsem, když se mi to všechno povede ťip ťop, tak medaile byla možná, na posledním mezičasu jsem byl na dosah. Ale sedmička je nádherná, užívám si to," prohlásil.

Pětadvacet setin sekundy je na skoro dvouminutové trati takřka nic. Pár metrů. "To jsou drobné věci. Celou trať jsem zvládl velmi slušně, jak jsem si to analyzoval, ale občas se tam přihodí drobné věci, třeba když skočím na skoku dál, nestihnu se pořádně včas zabalit, nejsem tak aktivní," vypočítal. "Ale jak jezdím ten sjezd častěji, tak to tam je automatický a baví mě to," konstatoval.

S výjimkou pátého a šestého místa z kombinací vybojoval svůj nejlepší výsledek na MS. Jeho maximem ve sjezdu bylo 21. místo před čtyřmi roky v Ga-Pa. Na ZOH v Soči byl v královské disciplíně 20., ve Světovém poháru byl nejvýš letos ve Wengenu devátý. To už bylo znát, že se mohl v klidu připravovat delší dobu bez trablů.

Troufá si už na kohokoli. Až za ním dnes skončili vítěz super-G Hannes Reichelt z Rakouska i jeho krajan Matthias Mayer, hvězdní Švýcaři Carlo Janka a Didier Defago i nejlepší sjezdař sezóny Kjetil Jansrud z Norska či Francouz Adrien Theaux, bronzový ze superobřího slalomu.

Zítra vstoupí do kombinační bitvy, která pro něj bývala hlavní, často však ošidnou částí MS.  "Musím jet naplno. Dá se jet jistější stopa, ne tolik na riziko, ale mně se to hodněkrát vymstilo, takže pojedu na vítězství a uvidíme, co z toho bude," řekl. Za velkého favorita považuje Alexise Pinturaulta z Francie. "Má to skoro v kapse, já se snad budu prát o ten zbytek," věřil Bank.

Küng přes chybičky zvítězil

Jednatřicetiletý Küng, sedmý ze sjezdu na MS ve Schladmingu před dvěma lety, nabral v dnešním závodě nahoře na rovinaté části tratě úchvatnou rychlost, a i když dělal drobné chyby, nezpomalil a udržel náskok až do cíle rovnoměrnou jízdou. Ve SP vyhrál dosud jediný sjezd, loni ve Wengenu.

Jansrud prožívá smolný šampionát. Ve čtvrtečním super-G byl o tři setiny čtvrtý, a i když letos vyhrál tři sjezdy, v nejdůležitějším závodě zimy obsadil až 15. místo. Naopak další velkolepý výkon předvedl další Nor Aksel Lund Svindal, který byl šestý stejně jako v super-G, byť v říjnu podstoupil operaci přetržené Achillovy šlachy. Ve čtvrtek mu chybělo na medaili třináct setin, nyní čtrnáct. Bank za ním zaostal o jedenáct setin. Do časového rozmezí jedné sekundy se ve vyrovnaném závodě vešlo prvních patnáct lyžařů.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Beaver Creeku (USA):
Muži - sjezd:
1. Küng (Švýc.) 1:43,18
2. Ganong (USA) -0,24
3. Feuz (Švýc.) -0,31
4. Nyman (USA) -0,34
5. Fayed (Fr.) -0,39
6. Svindal (Nor.) -0,45
7. Bank (ČR) -0,56
8. Theaux (Fr.) -0,63
9. Weibrecht (USA) a Janka (Švýc.) oba -0,67
Získá Bank v neděli medaili v kombinaci?
Ano
78,4 %
Ne
21,6 %
Celkem hlasovalo 7499 čtenářů.

Reklama

Související témata: