Hlavní obsah

Bank hrozivě upadl, má otřes mozku a krvavé rány v obličeji. Nemocnici ale rychle opustil!

Beaver Creek/Praha
Aktualizováno

Český lyžař Ondřej Bank měl hrozivý pád v závěru kombinačního sjezdu na MS v Beaver Creeku. V průběhu jízdy měl slibné mezičasy, před posledním skokem se ale v rychlosti přes 100 km/h dostal do problémů, upadl a cílovým prostorem proletěl v nepřirozené poloze. Podle zpráv ze zámoří utrpěl otřes mozku a tržné rány v obličeji. Jinak je v pořádku, sděloval prostřednictvím ČTK první informace z nemocnice Tomáš Bank, bratr a trenér závodníka. Poslední zpráva je překvapivá a příjemná, přinesl ji Radiožurnál: Bank už opustil nemocnici. V dobré náladě, dokonce myslí na další závody, ale na tomhle šampionátu už to asi nepůjde.

Foto: Brennan Linsley, ČTK/AP

Zakrvavený Ondřej Bank po pádu v kombinačním sjezdu na MS v Beaver Creeku.

Článek
Fotogalerie

Bank podstoupil vyšetření, která neprokázala žádné vážnější zranění. "Byl i na cétéčku, nic vážného by to snad nemělo být," řekl Tomáš Bank. "Má otřes mozku, hodně odřenou pusu, ale vnitřní zranění snad žádná, mozek by také měl být v pořádku," pokračoval. "Ale bylo to strašné. Takový strach jsem nikdy v životě neměl," přiznal trenér.

Další vyšetření nakonec odhalilo ještě výron v kotníku, podle upřesněných zpráv má paradoxně  zlomenou i zánártní kůstku, kterou si lze v lyžařských botách zlomit jen těžko. Navíc má několik stehů pod okem.

"Sice nemá Ondra ideální barvu, ale je celej... Uff," stojí na závodníkově facebooku. Připojena je aktuální fotografie z nemocnice.

Režie pád radši neopakovala

V cíli Bankovi naměřili přes pád aktuální 14. nejlepší čas (nakonec byl 25.), dlouhé minuty však zůstával ležet. Karambol vypadal natolik hrozivě, že jej režie přenosu ani neopakovala.

Na posledním mezičasu jel Bank na třetí pozici, ale před cílem přišel o lyži, která se mu zařízla do sněhu a ujela od těla. To vzápětí bylo katapultováno z hrany závěrečného skoku.

Po již nekoordinovaném letu padl na hlavu. Cílem proletěl v kotrmelcích. Chvíli zůstal v bezvědomí. "Zařízla se mu tam lyže. Klepl si s ní asi o sníh a vypnula mu. Moc toho ale nevím," poznamenal Tomáš Bank k pádu. Druhá lyže zůstala připnutá, noha s ní se lyžaři děsivě zkroutila.

Závod byl po hrozivém okamžiku zastaven. Ondřej Bank byl ošetřován přímo na dojezdu tratě ve středisku, které patří k jeho oblíbeným. Nakonec byl odvezen na kanadských saních. Už podle agenturních fotografií měl krvavé šrámy v obličeji, zprávy z jeho týmu hovořily o tom, že už byl při vědomí.

"Dobré znamení je, co jsme slyšeli z vysílaček, že hýbe nohama. Nevypadá to tak špatně," nechal se záhy slyšet pro rakouskou televizi Ital Daniel Fahrner, trenér dalšího českého lyžaře Kryštofa Krýzla.

Hýbe končetinami, hned hlásil lékař

Doktor české výpravy Jiří Beznoska redaktorovi Českého rozhlasu Janu Kalibovi, který je v dějišti MS přítomen, též hned potvrdil, že lyžař může hýbat dolními končetinami. Nekomunikoval nejspíš vinou úderu do hlavy.

"Na to, jaký to byl pád, je situace stabilizovaná," řekl pak pro ČT Beznoska, podle něhož se Bank už záhy po příjezdu do nemocnice ptal na podrobnosti kolize. Sám si z ní prý nic nepamatoval. A případný návrat na lyže? "To je předčasná otázka," uvedl Beznoska.

"Něco takového člověk nikdy nechce vidět. Ve sjezdu se to ale občas stává. Sjezd je skvělá disciplína, ale tady je vidět, jak velké síly v něm působí," řekl jeden z Bankových soupeřů Nor Kjetil Jansrud, jenž po sjezdu vedl. "Doufám, že bude v pořádku. Je těžké mít dobrý pocit (z vedení), když se něco takového stane," dodal. "Ztratil kontrolu nad lyžemi, k tomu přišla komprese," hledal příčiny karambolu bývalý slavný závodník Didier Cuche, nyní expert Eurosportu.

Čtyřiatřicetiletý matador z Rudy nad Moravou byl považován za jednoho z favoritů, v poslední kombinaci SP v Kitzbühelu obsadil podruhé v kariéře třetí místo a od olympijských her v Soči jezdil v životní formě. Tu v Beaver Creeku potvrdil i senzačním výkonem a sedmým místem v sobotním sjezdu. Ale nedělní útok na kýženou medaili, pro něj první z velké akce, nemohl v kombinaci dotáhnout do úspěšného konce. Přitom jej mnozí považovali za adepta na nejvyšší  příčky.

Bank měl v kariéře už mnoho zdravotních problémů. Po opakovaných operacích kolen se blížil ke špičce, ale přišel sjezd v Kitzbühelu 2008, kde si na posledním skoku přivodil otevřenou zlomeninu holenní a lýtkové kosti. Pak následovaly další trable.

Na MS v Ga-Pa 2011 se vrátil pátým místem v kombinaci, jenomže pak si nejspíš z dovolené v Thajsku přivezl záhadnou nemoc. Měsíce ležel v nemocnici, zhubl o 15 kilogramů a lékaři dlouho nevěděli, co s ním. Po návratu na svahy si zlomil čelist, vykloubil rameno a opět poranil koleno. Nyní už byl ale rok a půl zdráv a na jeho výkonnosti se to výrazně projevilo. Loni na OH v Soči byl devátý v super-G, sedmý v superkombinaci a pátý v obřím slalomu.

V momentě vzestupu, tak jako už mnohokrát v jeho kariéře, přišla v neděli další komplikace. Původně se zdálo, že značná. Ale nemusí to být až tak zlé. Nemocnici opustil pouhých pět hodin děsivém karambolu.

Reklama

Související témata: