Hlavní obsah

Jímavý příběh. Bankovo neštěstí pomohlo Hirscherovi ke zlatu, Rakušan mu na dálku děkoval

Beaver Creek

Smůla českého lyžaře Ondřeje Banka v nedělní superkombinaci paradoxně nahrála rakouskému protivníkovi Marcelu Hirscherovi, který získal na mistrovství světa v Beaver Creeku senzační zlatou medaili. Nebýt totiž Bankova dramatického pádu ve sjezdu těsně před cílem, pětadvacetiletý Rakušan, mimochodem specialista slalomář, by nenastoupil do druhé části závodu jako první, ale až se startovním číslem 31. A na rozbité trati už by neměl šanci atakovat medailové pozice. I proto rodák z Annabergu-Lungötzu alespoň na dálku českému lyžaři poděkoval a popřál brzké uzdravení.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Vítěz superkombinace a čerstvý mistr světa Rakušan Marcel Hirscher na dálku děkoval Ondřeji Bankovi.

Článek
Fotogalerie

Marcel Hirscher nepatřil k největším favoritům superkombinace. Nahrála mu ale smůla a diskvalifikace Ondřeje Banka, který už je po tvrdém pádu na sjezdovce bez vážnějších zranění v domácím léčení.

„S číslem 31 bych určitě nevyhrál," měl Hirscher jasno okamžitě po dojezdu do cíle. „V superkombinaci musíte mít také určitou dávku štěstí, a do slalomu chytit dobrou výchozí pozici, v mém případě to bylo startovní číslo jedna. Bohužel mi tomu pomohl děsivý pád Ondry Banka. Je to zvláštní pocit, byl to šílený závod a mé vítězství nikdo nečekal," svěřil se rakouským novinářům.

Pro Banka měl čerstvý mistr světa jen slova chvály. „Ondra je takový milý kluk. Přeji mu všechno nejlepší, doufám, že se dá brzy dohromady. Už několikrát dokázal, že je to silný závodník, který se dokáže vrátit i po vážném zranění. I pro nás ostatní je to inspirativní. Přeji mu jen to nejlepší," vzkázal Hirscher českému lyžaři.

Hirscher měl po sjezdu až třicátý čas, avšak díky tomu, že mezi slalomové branky vyjel jako první, nakonec porazil největšího favorita superkombinace Alexise Pinturaulta z Francie (byl pátý) a především mistra sjezdu Nora Kjetila Jansruda. Ten měl po rychlostní disciplíně náskok 3,16 sekundy, ani to mu ale na rozbité technické trati nestačilo a nakonec skončil druhý.

Skvělá strategie jet pomalu, smál se Ligety

Obsazení pódia bylo po superkombinaci v Beaver Creeku překvapivé. Vedle Hirschera a Nora Jansruda se na bronzový stupínek postavil domácí závodník a obhájce titulu Ted Ligety. Američan odstartoval do slalomu jako druhý hned za Hirscherem a rovněž využil toho, že trať byla ještě v dobrém stavu.

„Neměl jsem z toho dobrý pocit. Kdyby Ondřej Bank v poslední brance nespadl, Hirscher by startoval ve slalomu s číslem 31 a neměl by žádnou šanci zvítězit," dedukoval Ligety.

„Myslím, že kdybych zajel sjezd o půl sekundy rychleji, skončil bych bez medaile. Byla to skvělá strategie jet pomalu," smál se třicetiletý Američan.

Co také zaznělo po Bankově pádu...
"Modlím se za Ondru Banka. Byl to strašný pád!" napsala na svém twitterovém účtu americká lyžařka Lindsey Vonnová.
"Napadlo mě jet dolů lanovkou. I když bych to asi neudělal, tak jsem měl velký problém na to při závodu nemyslet," řekl Bankův kolega a kamarád Kryštof Krýzl.
"Jsi král!!! Brzy se uzdrav, jsi můj hrdina!" vyvěsila na Twitter česká lyžařka Klára Křížová.
"Ondra nám ukázal stinnou stránku sjezdového lyžování. Myslíme na něj a doufáme v brzké uzdravení," shodně uvedli Američan Andrew Weibrecht i švýcarská lyžařka a trojnásobná vicemistryně světa Lara Gutová.

Reklama