Hlavní obsah

Mazeovou v útoku na pět medailí z MS přemohla únava. Jsem jen člověk, konstatovala lyžařka

V útoku na rekordní zisk pěti medailí z jednoho mistrovství světa zastavila slovinskou lyžařku Tinu Mazeovou únava. "Jsem jen člověk," konstatovala vyčerpaná v cíli obřího slalomu, v němž skončila pátá.

Foto: Jeffrey Swinger, Reuters

Tina Mazeová

Článek

Po třech závodech úvodní poloviny šampionátu v Beaver Creeku měla jednatřicetiletá Mazeová tři medaile: zlato ze sjezdu a kombinace a stříbro ze super-G. V obřím slalomu na sjezdovce Raptor však už po prvním kole ztrácela na vedoucí Rakušanku Annu Fenningerovou přes sekundu a v cíli druhé jízdy sotva popadala dech. Byla sice průběžně třetí, ale dvě soupeřky ji z pódia odsunuly.

"Dneska jsem se necítila stoprocentně, ale bojovala jsem a držela krok s ostatními. Teda až na Annu. Jinak to byl hodně vyrovnaný závod, ale mně ideálně nevyšel," řekla Mazeová, mistryně světa v této disciplíně z Ga-Pa 2011 a loňská olympijská vítězka ze Soči.

Jediným, kdo na MS proměnil pět individuálních startů v pět medailí, zůstává norská legenda Lasse Kjus. V roce 1999 to dokázal právě v Beaver Creeku a Vailu, měl dvě zlata a tři stříbra.

Mazeová měla k rekordní bilanci nakročeno, ale ve čtvrtek jí došly síly. "Chyběla mi energie, to byl hlavní důvod. Neměla jsem jí dost, abych vyhrála nebo byla na stupních vítězů. Už jsem do toho fakt nemohla dát více," ujistila.

Pět medailí si z Colorada neodveze, ale stále má šanci na čtyři. V sobotu program ženských závodů uzavře slalom, v němž chce atakovat příčky nejvyšší i Šárka Strachová. "Na slalom budu ok, těším se. Žádný tlak už necítím, ten pro mě skončil v pondělní kombinaci. Ani v obřáku mě nesvazoval, teď už si to užívám," uvedla Mazeová.

Reklama