Hlavní obsah

Osobní maximum ve Světovém poháru překonala skikrosařka Zemanová

Aare

Lyžařka Andrea Zemanová dosáhla šestým místem ve skikrosu ve švédském Aare nejlepšího výsledku ve Světovém poháru v kariéře. Na medailové boje ztratila šest setin sekundy.

Foto: Václav Mudra

Skikrosařka Andrea Zemanová.

Článek

Dvaadvacetiletá dcera legendárního českého sjezdaře Bohumíra Zemana mohla zasáhnout dokonce do bojů o medaile, ale postup do finále jí unikl o šest setin sekundy. V malém finále dlouho vedla, až v závěru ji těsně předstihla francouzská hvězda Ophélie Davidová, bývalá mistryně světa a čtyřnásobná vítězka X-Games.

Zemanová vylepšila o pět míst své dosavadní maximum v seriálu z lednového závodu ve Val Thorens. Lepší výsledek vybojovala v SP ve skikrosu z českých žen jen Nikol Kučerová díky třetí příčce v italském Innichenu v prosinci 2010.

V Aare začala Zemanová dobře už v páteční kvalifikaci, v níž byla osmá. Ve čtvrtfinále jela na druhém místě za vedoucí ženou seriálu Švédkou Annou Holmlundovou, která ale po chybě vypadla a česká lyžařka dojela na prvním místě před Ruskou Julií Livinskou. V úvodní semifinálové jízdě Zemanové opět nechyběla rychlost, ale její pokusy proniknout na postupové druhé místo byly neúspěšné. Boj s Livinskou o postup do finále těsně prohrála.

V malém finále Zemanová výborně odstartovala a vedla celou dobu, než ji krátce před cílem předjela Davidová. Závod vyhrála jiná Francouzka Alizée Baronová. Mezi muži zvítězil Švéd Victor Öhling Norberg a po třetím triumfu v řadě si ještě více upevnil suverénní vedení v SP. V neděli se jede v Aare další závod.

Závod SP v akrobatickém lyžování v Aare (Švédsko) - skikros:
Muži:
1. Öhling Norberg (Švéd.)
2. Chapuis (Fr.)
3. Forslund (Švéd.)
Průběžné pořadí SP (po 6 z 10 závodů):
1. Öhling Norberg 411
2. Chapuis (Fr.) 287
3. Midol (Fr.) 220
...38. Kraus (ČR) 22
Ženy:
1. Baronová (Fr.)
2. Ofnerová
3. Limbacherová (obě Rak.)
...6. Zemanová (ČR)
Průběžné pořadí SP (po 6 z 10 závodů):
1. Smithová (Švýc.) 357
2. Holmlundová (Švéd.) 355
3. Baronová 316
...14. Zemanová 116
21. Kučerová (ČR) 62

Reklama