Hlavní obsah

Po čtrnácti letech bez Bauera. Česká jednička požádala o uvolnění ze štafety pro Falun

Falun
Aktualizováno

Od mistrovství světa ve Val di Fiemme v roce 2003 nechyběl v české štafetě na žádné významné akci, před pěti lety ve Vancouveru pomohl k olympijskému bronzu. Jenže na mistrovství světa, které začíná ve středu ve švédském Falunu, se dlouhodobá česká jednička v běhu na lyžích Lukáš Bauer ve štafetě zřejmě neobjeví.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžec na lyžích Lukáš Bauer ve štafetě na MS zřejmě bude chybět.

Článek

Závod na 4x10 kilometru se jede v pátek 27. února dva dny před závěrečnou padesátkou klasicky, která by měla být Bauerovým hlavním závodem. Sedmatřicetiletý lyžař už s předstihem ohlásil, že by chtěl na šampionátu absolvovat dva starty. Vedle padesátky buď štafetu, nebo patnáctku volně. Nakonec upřednostnil individuální závod, který se jede ve středu 25. února.

Příliš nabitý program

„Štafeta pro mě byla vždy prestižní záležitostí, ale závody jsou vždy jen s denní pauzou a věřím, že jak na patnáctce, tak na padesátce můžu útočit na výborné umístění," vysvětloval Bauer. „Tři závody v tak rychlém sledu je velký risk, na posledním mistrovství světa mi při tomto programu na padesátce v posledním okruhu došlo," připomněl Bauer, jenž se nyní chystá ve středisku Langberget.

Česká štafeta by i s Bauerem ve Falunu těžko mohla mít ambice na boj o medaile, v distančních závodech v této sezóně kromě nej bodoval ve Světovém poháru už jen Martin Jakš.

„Štafetu zatím plánujeme bez Lukáše Bauera, kterého chceme podpořit, aby mohl dosáhnout co nejlepších výsledků v individuálních závodech. O uvolnění sám požádal, závodní program v závěru šampionátu je nabitý, my mu chceme vyjít vstříc," oznámil reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

Může povolat Knopa

Úplně ale ještě start nejzkušenějšího člena reprezentace nevylučuje. „V případě, že uspěje už na patnáctce, s ním počítáme jako s žolíkem, kterého případně využijeme," říká kouč.

„Velmi si vážím, že mi vedení vyšlo vstříc a o to víc cítím závazek výborného výsledku v některém z mých startů. Samozřejmě pokud by se mi podařilo dosáhnout výborného výsledku už na patnáctce volně nebo by ostatní členové štafety jezdili výborně, jsem připraven do štafety naskočit, byť bych tím dal v risk padesátku," připouští Bauer.

Zatím Petrásek připravuje variantu, že první úsek absolvuje Aleš Razým a druhý Martin Jakš. Další dva úseky jsou otevřené, variantami jsou Dušan Kožíšek a Jan Šrail, reprezentační kouč připouští i variantu dodatečného povolání dvacetiletého Petra Knopa.

Pro týmový sprint počítá Petrásek s dvojicí Dušan Kožíšek, Aleš Razým.

Reklama