Hlavní obsah

Ve zdraví a bez vozembouchu, přeje si Bauer. Z lesů vyrazí na dva útoky

Praha

Světový šampionát se ve švédském Falunu rozjel už středečními kvalifikacemi, ale Lukáš Bauer je od dějiště šampionátu 250 kilometrů daleko. A do neděle to tak zůstane. Ze střediska Langberget ukrytého ve švédských lesích se česká jednička v běhu na lyžích do Falunu přesune až dva dny před prvním ze svých dvou plánovaných startů.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžec na lyžích Lukáš Bauer při Světovém poháru v Davosu.

Článek

Není to zatím sezóna, z níž by sedmatřicetiletý matador bílé stopy mohl být nadšený. Jedna nemoc ho potkala před startem sezóny, druhá mu zkomplikovala plány na přelomu roku.

Do víkendové generálky ve švédském Östersundu tak vyrazil po téměř dvouměsíční závodní pauze a potkal ho pád. „Zase lepší hodit takého vozemboucha tady, než na mistrovství světa,“ s nadhledem hodnotil na svém Twitteru.

Zbrzdil ho pád

Stejná distance, tedy 15 km volně, ho totiž čeká ve Falunu. Bauer v Östersundu doběhl na 22. místě, pádem podle svého odhadu ztratil zhruba patnáct sekund. I bez nich by se ale posunul maximálně o čtyři příčky, ambice pro světový šampionát má vyšší.

„Budu se modlit, abych podobnou pádovou estrádu nepředvedl i ve Falunu a když zdraví vydrží, věřím, že jsem připravený slušně,“ ohlásil vicemistr světa z roku 2009.

Jaký výsledek by mohl být v jeho silách? „Myslím, že do šestého místa by to bylo skvělé,“ tvrdí reprezentační kouč Miroslav Petrásek.

„Lukášovi se asi dlouho v kariéře nestalo, že by nebyl po půlce sezóny ani jednou v desítce, nicméně výsledky mezi desátým a patnáctým místem se dají brát jako velice slušné,“ říká Petrásek. Nejvýš v sezóně byl Bauer dvanáctý v prosinci v Davosu, rovněž na patnáctce volně.

Bauerovy starty na MS
25. 2. 15 km volně
Nejlépe na mistrovství světa:5. (Oberstdorf 2005)
Poslední závod SP:22. (Östersund 2015)
1. 3. 50 km klasicky
Nejlépe na mistrovství světa:5. (Sapporo 2007)
Poslední závod SP:8. (Oslo 2014)

Reklama

Související témata: