Hlavní obsah

Dojatý Northug se po triumfu neubránil slzám. Švédská expertka ho vinila z podvodu

Falun

Z olympiád a světových šampionátů nastřádal famózní sbírku úspěchů, tentokrát ale fenomenálního norského běžce na lyžích Pettera Northuga triumf na světovém šampionátu dojal až k slzám. S náskokem pouhých pěti setin sekundy na Kanaďana Alexe Harveyho vybojoval ve Falunu své premiérové zlato na MS ve sprintu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nor Petter Northug slaví titul mistra světa ve sprintu.

Článek
Fotogalerie

Jeho okázalé sebevědomí minimálně část fanoušků klasického lyžování, včetně těch norských, iritovalo. Ale v minulém roce dostal po ne zrovna úspěšném vystoupení na olympiádě a autonehodě v opilosti, za niž ho čeká nástup do vězení, lekci a nyní je opět na vrcholu. Soud mu povolil nastoupit výkon trestu až po sezóně a rodák z Mosviku využil šanci naplno.

„Je to krásný pocit. Tohle je to, proč jsem tady, přijel jsem bojovat o individuální zlato. Tohle je pro mě velký, velký sen," rozplýval se v rozhovoru pro norskou televizi NRK po vítězství. Před tím se dlouho zdravil s fanoušky, jimž se ukláněl. Projel se také s norskou vlajkou, kterou však trochu neuctivě odhodil.

Devětadvacetiletý šampión neúspěšně útočil na zlato ve sprintu na předchozích mistrovstvích na Holmenkollenu a ve Val di Fiemme, ale tentokrát se dočkal. Při květinovém ceremoniálu se během norské hymny neubránil slzám dojetí.

S bratrem ve finále

„Znamená to pro mě úplně všechno. Neumím ani popsat, co prožívám. Navíc jsem se ve finále mohl postavit na start se svým bratrem, což je opravdu něco velkého," vyzdvihl devětadvacetiletý Nor i výkon svého o pět let mladšího bratra Tomase, jenž skončil šestý.

Northug starší si musel po průjezdu cílem ještě počkat na cílovou fotografii, která potvrdila, že byl v cíli o pět setin sekundy dříve než Kanaďan. „Tohle byla od něj demonstrace síly. Toto vítězství mu ve sbírce chybělo. Ve zbytku šampionátu bude těžko k poražení," cituje norský list VG Northugova kamaráda a bývalého kouče Eirika Myhra Nossuma.

Triumf čerstvého mistra světa zpochybnila během závodu expertka švédské televize Johanna Ojalaová, podle níž Northug při sjezdu podváděl, když si údajně nedovoleně pomáhal při klasickém sprintu bruslením. „Museli jsme na to hned zareagovat," hájila se komentátorka.

Nicméně po zhlédnutí záznamu, vzala své tvrzení zpět: „Prohlédla jsem si následně záběry zpomaleně a už si nemyslím, že tam bylo něco špatně. Jenže ve sprintu se vám všechno seběhne dost rychle, musíte rychle vyhodnotit situaci."

Reklama

Související témata: