Hlavní obsah

Skokané opráší střední můstek. Chyba na odraze už se těžko napravuje, ví Koudelka

Falun/Praha

Je to trochu skokanská rarita. Na velkých světových akcích se bojuje o medaile v soutěži, která nikde jinde není za účasti elitních závodníků k vidění. Atraktivnější velké můstky už ve Světovém poháru vytlačily své drobnější kolegy, střední můstek si ale drží svoji pozici v programu olympiád i mistrovství světa, a tak může Roman Koudelka v sobotu od 16.30 h (živě na ČT Sport) útočit na svou první velkou medaili.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Skokan na lyžích Roman Koudelka při tréninku na středním můstku ve Falunu.

Článek

Na střední můstek se Koudelka běžně dostane akorát při letní Grand Prix. Proto před cestou do Falunu zamířil do Harrachova, kde se chystal na můstku velikosti HS 100, tedy stejném, na němž se skáče na světovém šampionátu. „Měl jsem v Harrachově první den čtyři skoky, druhý den tři, to bylo všechno. Rychle jsem si zvykl,“ pochvaloval si.

V době, kdy Koudelka teprve nakukoval do špičky, zářil zejména na menších můstcích. „Teď už je mi to jedno, snad jen s mamutími můstky mám občas problém,“ přiznává.

Oproti letcům může mít výhodu

V čem je záludnost menších můstků? „Jak se udělá chyba na odrazu, v letu už to těžko napravíte, na to není čas. A já spíš patřím k těm, kteří co neudělají na hraně, pak už hůř dohánějí, tak by mi to mohlo sedět,“ těší se pětadvacetiletý Koudelka.

Trénink v Harrachově by mu mohl pomoci v soubojích se skokany, kteří na rozdíl od něj absolvovali minulý víkend lety ve Vikersundu. Ti se musí najednou přeorientovat na skoky až o 150 metrů kratší.

„Budou to mít obtížnější, není snadné si zvyknout, že je všechno o dost pomalejší,“ hlásí Koudelka. „Technika je jiná, ten můstek tady nikdo předtím neznal, jen Rakušané tu byli jednou na soustředění,“ připomíná česká skokanská jednička, která byla do sobotního závodu předkvalifikovaná. Postoupili i všichni další Češi Jakub Janda, Lukáš Hlava a Jan Matura.

Reklama