Hlavní obsah

Koudelka se na MS rval o medaili, na středním můstku skončil těsně pod stupni vítězů

Falun
Aktualizováno

Těsně pod stupni vítězů skončil český skokan na lyžích Roman Koudelka na mistrovství světa ve švédském Falunu v závodu na středním můstku. Z vítězství se nečekaně raduje Nor Rune Velta, jenž dosud nemá na kontě ani jedno vítězství ve Světovém poháru. Druhý skončil Němec Severin Freund, třetí Rakušan Stefan Kraft, na kterého Koudelka ztratil 5,6 bodu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Roman Koudelka během prvního kola závodu na středním můstku na MS ve Falunu.

Článek

Vítěz čtyř závodů SP v sezóně Koudelka byl čtvrtý už po prvním kole, v němž skočil 93,5 m a na medaili ztrácel 3,1 bodu. V druhém kole délku zopakoval a dostal se krátce do vedení, nicméně žádný z jeho tří soupeřů skákajících po něm nechyboval a odstup českého skokana od stupňů vítězů se ještě o něco zvýšil.

"Dnes to bylo smolné, můstek mě tu asi nemá rád, jinak pocity smíšené. Skoky nebyly zcela ideální. Šest bodů na třetí místo je dost. Ztráta byla velká už po prvním kole, ale pořád jsem doufal, že by to tam mohlo padnout. Počítal jsem, že by někdo mohl zaváhat, dnes bylo prostě na bednu bohužel daleko," řekl Koudelka bezprostředně po závodu a upaloval na antidopingovou kontrolu. I tak se pětadvacetiletý skokan postaral o dosud nejlepší český výsledek na šampionátu.

Pro zlato si nečekaně doskočil Velta, jenž udržel v druhém kole nervy a uhájil vedení po prvním kole o čtyři desetiny bodu před mistrem světa v letech Freundem. Letošní vítěz Turné čtyř můstků Kraft měl za Veltou odstup 4,4 bodu.

Janda skončil osmadvacátý

Spolu s Koudelkou absolvoval v závodě dva skoky ještě veterán Jakub Janda. Majitel dvou medailí z MS 2005 obsadil osmadvacátou příčku. Dvě místa za postupovou třicítkou skončil v prvním kole Lukáš Hlava (87 m), osmatřicátý byl Jan Matura (86,5 m). "Je to zklamání, ale je to malý můstek a rozhoduje každá chybička. Na velkým můstku to může být úplně jiný," doufal Matura, který předloni na šampionátu ve Val di Fiemme skončil na velkém můstku pátý.

Skokany ještě na šampionátu čeká nedělní závod smíšených družstev, ve čtvrtek závod mužských družstev a příští sobotu individuální soutěž na velkém můstku.

Reklama

Související témata: