Hlavní obsah

Ještě není co slavit, tvrdí Janda po triumfu v letní GP

VÍDEŇ

První test připravenosti na nadcházející sezónu, jejímž vrcholem budou olympijské hry v Turíně, má český skokan na lyžích Jakub Janda zdárně za sebou. Dvěma prvenstvími v závěrečných závodech letní Grand Prix v japonské Hakubě uzavřel o víkendu úspěšně svoje tažení za prvním celkovým triumfem v soutěži. Přesto Janda svůj úspěch nepřeceňuje.

Foto: Sport.cz

Jakub Janda

Článek

"Spokojený určitě jsem, ale krásnější by bylo, kdyby se mi totéž povedlo v zimě," popřál si dvojnásobný medailista ze světového šampionátu v Oberstdorfu v rozhovoru pro ČTK po dnešním příletu z Tokia do Vídně. "Hlavní sezona je jiná, a jestli se někomu v tuto chvíli daří, ještě to neznamená, že mu to půjde i v zimním období. Faktem ale je, že jsem se cítil závod od závodu silnější," připustil.

Na oslavy nebyl čas

Sedmadvacetiletý český reprezentant vyhrál v letní Grand Prix polovinu z osmi závodů a pouze dvakrát mu uniklo medailové umístění. Na olympijských můstcích v Hakubě se dokázal vyrovnat nejen se všemi soupeři, ale i s deštivým počasím, a v obou závodech se blýskl nejdelšími skoky dne. Díky úspěchům v seriálu si polepšil také finančně, celkem vydělal přes půl miliónu korun. Přesto se prý žádná oslava nekonala.

"Hned po závodech jsme se přesouvali do Tokia, dorazili až večer a chtěli jsme se dívat na přenos ze závodů formule 1. Nic ale nedávali, v Japonsku byla televize plná tamních voleb. A ono stejně není co slavit," mávl rukou na znamení, že zůstává při zemi. Ve skokanském sportu se prý může všechno otočit i během dvou nepovedených pokusů. A naopak.

Cítí se psychicky silnější

"Já jsem se třeba také před začátkem Grand Prix měsíc hledal, ani jsem nechtěl na první závody do Hinterzartenu odjet. Až v posledním týdnu se mi na soustředění začalo dařit a nakonec se to všechno takhle parádně povedlo," doložil Janda na vlastním příkladu. Trápili se naopak Norové, své si prožil i polský obhájce loňského prvenství Adam Malysz a finský suverén uplynulé sezóny Janne Ahonen absolvoval jen jediný podnik.

Loni skončil Janda v závodech letního turné na můstcích s keramickou stopou na nájezdu s umělou hmotou na dopadu třináctý. V hlavní sezoně pak v lednu v německém Titisee-Neustadtu slavil první vítězství v seriálu Světového poháru, navíc ještě osmkrát vystoupil na stupně vítězů. Po čerstvém úspěchu se cítí psychicky silnější a po letním přestupu od Fischera k Elanu věří, že má "tu nejlepší výbavu na světě," byť k povinnému jednotnému střihu nových kombinéz má stále určité výhrady.

Teď ho čeká domácí šampionát

Po úmorných dvanácti hodinách letu vystoupili v rakouské metropoli pouze Janda s Janem Mazochem a pokračovali do Frenštátu pod Radhoštěm autem, zbytek týmu v čele se slovinským trenérem Vasjou Bajcem čekal na linku do Prahy. Ani po nabitém letním programu si čeští skokané žádného volna neužijí.

"O víkendu máme republikový šampionát, hned v pondělí mě čeká dvoudenní prezentační akce v Turíně a odtud se přesunu za kluky na soustředění k moři. Pak pokračujeme dalším třídenním pobytem v Courchevelu," přiblížil Janda plán nejbližších aktivit. Nový ročník skokanského Světového poháru se blíží; odstartuje koncem listopadu ve finském Kuusamu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články