Hlavní obsah

Čeští lyžaři byli ve sprintu dvojic na MS šestí, vyhráli Norové

Falun

Čeští lyžaři Aleš Razým a Dušan Kožíšek byli šestí ve sprintu dvojic volnou technikou na mistrovství světa ve Falunu. S velkou převahou vyhráli Norové Finn Haagen Krogh a Petter Northug, kteří tak napodobili úspěch svých krajanek Ingvild Flugstad Östbergové a Maiken Caspersen Fallaové. V mužské kategorii skončili na stupních vítězů ještě Rusové a Italové, mezi ženami se to povedlo domácím Švédkám a Polkám.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Norští lyžaři Haagen Krogh (vlevo) a Petter Northug se radují z triumfu ve sprintu dvojic na MS ve švédském Falunu.

Článek

V první polovině závodu čeští reprezentanti uzavírali finálovou desítku, ale pak se začali posouvat startovním polem vzhůru. Kožíšek v závěrečném úseku vytáhl český tandem až na šestou pozici s mankem necelých 17 sekund na vítězné Nory.

Ti měli finále naprosto ve své režii. Od třetího ze šesti úseků netaktizovali a jeli naplno. Díky tomu se odpoutali od zbytku pole a Northug vyjížděl na posledních 1400 metrů s náskokem více než 15 sekund. Devětadvacetiletý lyžař, který si po sezoně odpyká trest za loňskou autonehodu, tak ve Falunu získal druhé zlato po sprintu jednotlivců. Celkem se mistrem světa stal pojedenácté.

Stejně jako v individuálních klasických sprintech norští reprezentanti dominovali. V ženském finále Östbergová ujela soupeřkám na pátém úseku a Fallaová náskok bez problémů udržela. V dramatickém finiši o stříbro porazila Švédka Stina Nilssonová Polku Justynu Kowalczykovou.

Reklama

Související témata: