Hlavní obsah

Sdruženář Dvořák skončil na MS sedmnáctý, titul má Rakušan Gruber

Falun

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil na mistrovství světa ve Falunu 17. místo. Po skoku na velkém můstku si na desetikilometrové trati polepšil o pět pozic, junior Tomáš Portyk naopak z jedenáctého místa klesl v běhu na 30. příčku. Mistrem světa se stal Rakušan Bernhard Gruber, který vedl už po skokanské části, před Francoisem Braudem z Francie a šampionem ze středního můstku Johannesem Rydzekem z Německa.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Bernhard Gruber z Rakouska se raduje z triumfu v severské kombinaci na MS ve Falunu.

Článek

Dvořák na můstku vybojoval výkonem 125 metrů 22. místo a do běžecké stopy se vydal s mankem 1:01 minuty na Grubera. Na trati z něj ubral třináct sekund a konečným výsledkem vylepšil 30. místo z pátečního závodu.

"V tuhle chvíli je to spíš zklamání. Co jsem předváděl začátkem sezony, tak jsem chtěl do deseti, ale nakonec asi můžu být momentálně rád, co jsem tady předvedl," zhodnotil sedmadvacetiletý Dvořák své individuální výkony na MS.

Portyk skočil o metr dál než Dvořák, v běhu ale na nejlepší nestačil. Na startu měl ztrátu na první místo 38 sekund, v cíli jej od vítěze dělily více než dvě minuty. "Skok se mi povedl, ale už jsem na to v běhu neměl. Objel jsem skoro všechny svěťáky, teďka to na mě bohužel padlo a už nemám vůbec sílu," řekl vyčerpaný Portyk. Petr Kutal doběhl 39. a Lukáš Rypl o šest míst za ním.

Dvaatřicetiletý Gruber, olympijský vítěz z týmové soutěže z Vancouveru 2010, se ve Falunu postaral o první titul pro Rakousko a získal první zlato v individuální soutěži na velké akci. Nečekaného stříbrného medailistu Brauda porazil o 12 sekund.

Rydzek ve spurtu o bronz předčil o dvě desetiny Nora Magnuse Moana a získal na šampionátu už třetí medaili. Vedle titulu z pátečního závodu byl také v neděli členem vítězného družstva. Jeho krajan a velký favorit Erik Frenzel skončil při obhajobě titulu desátý.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Falunu (Švédsko):
Severská kombinace (skok na velkém můstku/běh 10 km):
1. Gruber (Rak.) 22:45,8
2. Braud (Fr.) -11,9
3. Rydzek -14,9
4. Moan (Nor.) -15,1
5. Fletcher (USA) -23,4
6. Lamy Chappuis (Fr.) -27,0
7. A. Watabe (Jap.) -30,3
8. Lacroix (Fr.) -30,9
9. Edelmann a Frenzel (oba Něm.) oba -31,5
...
17. Dvořák -48,1
30. Portyk -2:01,5
39. Kutal -3:27,1
45. Rypl (všichni ČR) -4:47,3

Reklama

Související témata: