Hlavní obsah

Tenhle rok byl testovací. Můj čas teprve nastane, říká Koudelka

Falun

Skokan na lyžích Roman Koudelka odjede z mistrovství světa se vztyčenou hlavou. Ve Falunu byl nejdříve těsně pod stupni vítězů čtvrtý na středním můstku a ve čtvrtek skončil osmý na velkém. Ve zbytku sezóny si chce skoky užívat a doufá, že jeho chvíle brzy přijdou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Český skokan na lyžích Roman Koudelka během závodu na velkém můstku ve Falunu.

Článek

"Jsem se skoky spokojen, tak to je a odjíždím z mistrovství světa s dobrým pocitem. Moc nechybělo na šesté páté místo, to by byla úplná bomba, ale do desítky je to pořád výborný. Na průběh sezóny jsem, myslím, nezklamal," řekl Koudelka.

Den před závodem na velkém můstku se mu nedařilo v tréninku podle představ. O necelých čtyřiadvacet hodin později už se cítil nabuzený na závod. "Od rána jsem měl hodně pozitivní myšlení. Myslím, že hlava trošku šetřila energii na závod. Začala bojovat a to jsem potřeboval a skoky jsem si užíval," řekl Koudelka.

Dobře ho naladila i textová zpráva od jeho psycholožky Zdeňky Sládečkové. "Takže všechno bylo v cajku," usmál se Koudelka, ale obsah esemesky neprozradil. "To je mé tajemství. Ona je taková moje šťastná hvězda a je to dobrý," doplnil.

Z osmého místa na velkém můstku měl větší radost než ze čtvrtého na středním. "Dneska se mi podařilo skákat uvolněně. Skoky byly docela výborný. Jak jsem říkal, udělal jsem dva výborný skoky a byl jsem osmý," řekl Koudelka.

V závodu mu nepřály úplně podmínky. Vítězný Němec Severin Freund měl v obou skocích silnější protivítr. "Měl jsem odpočet šest bodů a Freund čtrnáct, tak to je velký rozdíl. V tom se o medaile bojovat nedá, ale tak to je," řekl Koudelka.

S Schallertem chystají velké změny

Před šampionátem patřil mezi širší okruh favoritů. V této sezóně osmkrát vystoupil na stupně vítězů ve Světovém poháru a čtyřikrát z toho vyhrál. Fanoušci mohou přemítat, proč mu "bedna" zrovna na šampionátu nevyšla. "To asi budou, ale ať se kouknou na kombinézy ostatních a na mojí a ať si každý udělá názor sám," upozornil Koudelka na fakt, že některé týmy se pohybují na hraně pravidel.

Jmenovat "hříšníky" konkrétně nechtěl. "Ale bere mi to trošku sílu. Na druhou stranu o to mě pak víc těší, když je porazím. Škoda, že to je vždy na velkých závodech, ale to se nedá nic dělat. Jsem spokojený a odjíždím se vztyčenou hlavou," řekl a dodal: "Freund ale skákal výborně, má formu a vyhrál nekompromisně."

Na mistrovství světa ještě Koudelku čeká sobotní závod družstev. Pak závěr Světového poháru, v kterém je pátý s odstupem jen 244 bodů na zatím vedoucího Slovince Petera Prevce. "Doufám, že udržím výkonnost v desítce a třeba ještě přijdou nějaké stupně vítězů. To by byl pro mě bonus navíc," řekl Koudelka.

Pro tuto sezónu tedy ještě na post nejvyšší nemyslí. "Každopádně není malých cílů," přitakal. Co tím myslel? "Že můj čas teprve nastane. Tenhle rok byl testovací. Za rok chystáme s Ritchiem (trenérem Schallertem) velké změny, co se týče letové pozice a všeho. Myslím, že za rok to třeba bude ještě o stupínek výš," řekl.

Reklama

Související témata: