Hlavní obsah

Janda: Paráda přijde, až při výhrách bude kolem bílo

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Ještě týden před startem letní Grand Prix se skokan na lyžích Jakub Janda necítil v pohodě. Nakonec ale čtyři závody osmidílného seriálu vyhrál a díky dalším dobrým výsledkům jednoznačně celou GP vyhrál. "Léto bereme jako přípravu, ale hodnotu to má velkou," říká dvojnásobný medailista z loňského MS v Obertsdorfu v rozhovoru pro Právo.

Foto: Sport.cz

Jakub Janda

Článek

Výhry v Zakopaném, Val di Fiemme a dvě v Hakubě i další výsledky z vás udělaly krále letní sezóny skokanů na lyžích. Kde se vzala pohoda a forma? Nevím. Ještě týden před startem Grand prix se mi nedařilo. Říkal jsem si, že aspoň v prvním závodě mám jistý postup do padesátky nejlepších, pak jsem se toho bál. Až poslední dva dny soustředění v Innsbrucku to začalo jít.

Přece jen se muselo stát něco zásadního? Vždyť už mi to šlo v zimě, ne? Sportovní život je takový. Někdy je zle, jindy to jde. Proč? Kdybych to věděl, tak se krizím vyhnu.

Jsou letní skoky diametrálně odlišné od zimních? Nájezd je na keramice, ta má jinačí skluz než sníh, ale technika skoku musí být zachována úplně stejně. V létě je nepříjemné, že jste ve třiceti stupních v kombinéze, v zimě zase v minus dvaceti. Tak si vyberte, co je lepší?

Jakou hodnotu mají letní úspěchy proti zimním? Léto bereme jako přípravu, ale hodnotu to má velkou.

Je hezké si zvyknout vyhrávat.... ... ale může to být svazující.

Čtyři výhry v brzkém sledu, to může pomoci psychice. Až si zvyknu být první, když to kolem nebude zelené, ale bílé, tak to bude paráda.

Jak je těžké uchránit formu do zimy? Je měsíc a půl do doby, než vyjedeme na první sníh. Může se stát cokoli. Stačí jeden dva špatné pokusy a člověk se pak zase může dva měsíce hledat.

Co vám říkali soupeři po famózních výkonech? Po závodě si poblahopřejeme a jdeme na tiskovku. Mezi sebou to nerozebíráme.

A suverén minulé zimy Fin Ahonen? Byl jen na začátku série v Hinterzartenu, pak mu začala sezóna dragsterů. Dal se zase na chvíli na motorismus. Prý pak závodil doma v Lahti. Porazil ho tam Skupien, Polák, kterého u něj doma odstavili, ale skáče velmi dobře.

Jak se vy sám cítíte na konci úspěšného léta? Pohoda pro skákání byla. Ale po pondělním příletu z Asie jsem měl po náladě.

Týká se to sporů kolem reprezentační smlouvy se skokanským úsekem? Nechci to rozebírat.

V létě jste si splnil přání a zaskákal si i s padákem... Mám dva samostatné seskoky, ale hned po opuštění letadla se mi vytáhla šňůra s padákem. Až po deseti seskocích může jít člověk do volného pádu. To mě láká. Když si to ale představím, tak se toho i bojím.

Dáváte dohromady staré auto. Co vás to popadlo? Mám člověka, který mi starý velorex udělá. Je to trojkolka jako z filmu Vrchní prchni. Budu s ní vyrážet na závody. Jen nevím, jak na ni dám lyže, jsou delší než vůz.

Reklama