Hlavní obsah

Zobel není morous, oddechli si sjezdaři

PRAHA

Soupeře zaskočili čeští sjezdaři už v létě. Za zády mají věhlasného trenéra, všimli si, že konkurence zírá. "Jak se vám povedlo získat takovou osobnost," prý často slýchávají dotaz s příměsí obdivu, když vyrazí na některý z ledovců, kde se s Berndem Zobelem chystají na zimní bitvy.

Foto: archiv

Český lyžař Ondřej Bank

Článek

"Trošku jsme se báli. Rakouští trenéři bývají arogantní, měl jsem strach, aby to nebyl nějaký morous, který nás bude honit v deset do postele, ale není. Dokonce je s ním sranda, všímá si našich českých narážek, i když jinak komunikujeme anglicky," říká Ondřej Bank, jeden ze čtveřice českých závodníků, kteří půjdou do sezóny po přípravě s odborníkem z velmoci na alpské lyžování.

Nečekal ho luxus a perfektní zajištění všeho možného, co znal z působení u rakouského celku. "Tam měl parádní auto, teď ho sice taky bude mít k dizpozici, ale nevadilo mu jezdit s námi transporterem. Je to více než dobré, prostě plus ve všech směrech," libuje si Bank, jemuž se v příští sezóně rýsuje tak jako dalším lyžařům jasný cíl - turínská olympiáda, jejíž sjezdařská část se odehraje v italské části Alp.

"Při Světovém poháru chci už pravidelně bodovat," pokračuje Bank, který se z týmu dostal v prestižním seriálu nejvýš, když loni v Itálii skončil v obřím slalomu těsně za patnáctkou a připsal si tehdy nečekaně body.

Koho už vedl Zobel
Začínal v Korutanech před víc než 20 lety u juniorů. Na celorakouské úrovni pak zavedl dodnes platný systém nominací. "Do té doby to byla jen válka regionů," říká. V roce 1987 přešel k mužům, mezi jeho úspěšné svěřence se řadí Mayer a Salzgeber. V Kanadě pak působil u národního týmu i v době, kdy v něm byl český rodák Stanley Hayer. Zažil také asijskou epizodu v Íránu. Pak vedl rakouský tým mužů rychlostních disciplín v Evropském poháru, aby od roku 1999 zkoušel štěstí u žen, nejprve jako šéftrenér a pak jako hlavní kouč pro sjezd a superG. Jeho trumfy byly Dorfmeisterová a Götschlová. "Ale jsem rád, že jsem zase u mužů," říká na počátku českého angažmá.

Reklama

Související témata: