Hlavní obsah

Nejrychlejší lyžař světa má nový rekord! Blýskl se i Čech 'Raketa'

Ital Simone Origone znovu vylepšil světový rekord v rychlostním lyžování. Na svahu ve francouzském Varsu dnes dosáhl rychlosti 252,632 kilometru za hodinu a svůj vlastní dosavadní nejlepší výkon v historii posunul o 0,178 km/h.

Další rychlostní rekord Simone Origoneho

 
Článek

Pětatřicetiletý Origone, čtyřnásobný mistr světa v této disciplíně, loni jel na témže kopci ve francouzských Alpách rychlostí 252,454 km/h. O překonání rekordu se poprvé pokusil ve čtvrtek, to ale ještě neuspěl, třebaže dvousetpadesátikilometrovou hranici rovněž překonal a zaznamenal čtvrtý nejlepší výkon historických tabulek (251,397 km/h).

Radek Čermák jel tentokrát jako předjezdec a dosáhl rychlosti 237,781 km/h, druhé nejvyšší v životě po loňském českém rekordu 242,751 km/h. "Já byl povolán na trať nečekaně jako druhý, takže koncentrace nikde a pocit, že jsem testovací myš, mi taky nepřidal. No nic, vše dobře dopadlo a jsem rád za svou druhou nej rychlost v životě," napsal ČTK lyžař z Harrachova, přezdívaný Raketa. Ve čtvrtek po chybě v měřicí zóně dosáhl rychlosti 235,140 km/h.

Světový rekord padl i na snowboardu, Francouz Edmond Plawczyk jel na prkně rychlostí 203,275 km/h.

Reklama