Hlavní obsah

Běžkaře čeká velká změna. Obě reprezentace mění trenéry

České reprezentace v běhu na lyžích mají nové trenéry. U mužů skončil po 15 letech Miroslav Petrásek a nahradil ho Lukáš Krejčí, který vedl uplynulé dvě sezóny ženy. O ty se bude nově starat Petr Steinbach.

Foto: SLČR

Čeští běžci na lyžích při soustředění na dachsteinském ledovci. Zleva Dušan Kožíšek, Lukáš Bauer, Eva Nývltová-Vrabcová, Jiří Magál, Ondřej Horyna a Martin Jakš.

Článek

Petrásek nastoupil k týmu v roce 2000 a pod jeho vedením získali běžci tři olympijské medaile a pět cenných kovů z mistrovství světa. Většinu z nich obstaral Lukáš Bauer, kterého Petrásek dlouho vedl jako osobní kouč. Bauer navíc celkově vyhrál pořadí Světového poháru a dvakrát etapovou Tour de Ski.

„Měl jsem strašné štěstí na závodníky a další štěstí jsem měl na skvělý realizační tým. Všichni jsme si sedli. Málokde to funguje tak, že to patnáct let běží bez větších problémů," řekl Petrásek ČTK. „Výsledky byly vynikající a mám z toho strašně dobrý pocit. Udělali jsme kus práce a chtěl bych všem poděkovat."

Předseda úseku běžců na lyžích Svazu lyžařů ČR a bývalý reprezentant Pavel Benc úspěchy Petráska v roli trenéra vyzdvihl. „Strávil u mužů tři olympijské cykly a zažil vynikající léta. Éra Bohuslava Rázla a jeho jsou elitní," konstatoval Benc.

Bauer ještě nemá o budoucnosti jasno

Petrásek plánoval skončit u běžců po minulé olympijské sezóně, ale nakonec se ještě rozhodl pokračovat. Myslel, že vydrží až do her v Pchjongčangu 2018, vedení úseku ale rozhodlo jinak. „Vystoupení na šampionátu ve Falunu bylo svým způsobem výborné, ale na druhou stranu v sezóně to nebylo úplně ono. Je tam řada individualit a asi spolu nenašli s Mírou společnou řeč, tak jsme hledali oživení," řekl Benc.

Reprezentace mužů ještě není sestavena. Na základě splněných kritérií by v A-týmu měli být Lukáš Bauer, který se ale ještě nerozhodl, jestli bude alespoň částečně ve Světovém poháru pokračovat, Martin Jakš, Dušan Kožíšek a Aleš Razým. „Ještě družstvo nemáme úplně vyjasněný, ale do podzimu asi bude trénovat společně velká skupina lidí a pak se rozdělíme na Světový pohár a Kontinentální poháry," řekl Benc.

Steinbach přichází k ženám ze sportovního centra ve Vimperku. Jeho úkolem bude doplnit tým, aby mohl na olympiádě v roce 2018 postavit štafetu. Individuálně bude nejspíš trénovat česká jednička Eva Vrabcová-Nývltová. Petru Novákovou vede jako osobní kouč Krejčí, takže nejspíše absolvuje přípravu společně s muži.

Reklama