Hlavní obsah

Lyžaři vzhlíží k olympiádě, chybí jim generální sponzor

PRAHA

Blíží se doba, kdy lyžaři budou moci opakovat báječné kousky z minulé zimy. S očekáváním jdou do olympijské sezóny. Od her v Turíně je dělí necelé čtyři měsíce. Svaz ale na prahu očekávaného údobí přiznává i prohru: chybí generální partner, který by dodal významnou sumu do rozpočtu.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Prezident lyžařského svazu Aleš Vaněk (vlevo) a reprezentant Dušan Kožíšek.

Článek

I přes zářivé úspěchy - v minulé zimě získali závodníci na světových šampionátech 7 medailí, z toho 6 v olympijských disciplínách - jednání se zájemci o spojení s českým lyžováním krachovala. "Přípravu na hry to neovlivní, jsem přesvědčený, že navážeme na minulou sezónu," pravil prezident svazu Aleš Vaněk na včerejší tiskové konferenci.

Vaněk sliboval sponzora už dávno

Podle všeho se na ní měl ukázat nový partner. Na reklamní tabuli ale zůstalo dost volného místa, které zakryly tváře přítomných hvězd české scény: běžce Dušana Kožíška či akrobatů Nikoly Sudové, Aleše Valenty, Tomáše Krause a Stanleyho Hayera. "Minulý týden ve čtvrtek jednání s jedním z kandidátů na generálního partnera skončilo nezdarem, lyžaři jsou pro další zájemce volní," oznámil Vaněk.

Významného sponzora sliboval už záhy po euforické vlně úspěchů minulé zimy. Před červnovou svazovou konferencí se dostal ke konkrétním číslům. Až 60 miliónů mělo během následujících čtyř let plnit svazovou kasu. Zřejmě i tímhle Vaněk odvrátil hrozbu, aby se na program jednání dostaly volby. Svými sliby odpůrcům vyrazil trumfy z rukou. Včera mluvil o tom, že v posledních jednáních se hovořilo o sumě 54 miliónů korun - opět dělených na čtyři roky. Nezdar ale podle něj neničí plány. Svazový roční rozpočet činí zhruba 70 miliónů.

Akrobaté jsou na nedostatek peněz zvyklí

"Jen se nám nepovedlo propojit marketingově všechny úseky, byl by to takový bonus," poznamenal Vaněk s tím, že úsilí o vylepšení situace nekončí. "Čtyři měsíce práce jsou sice pryč, ale musíme zkoušet jednat s dalšími kandidáty," uvedl.

Z minulé olympiády zlatý Valenta se při Vaňkových slovech usmíval. "Akrobaté peníze skoro pořád nemají. Od svazu jsem nikdy moc neměl," poznamenal akrobatický skokan zvyklý na pomoc sponzorů. Na přípravě se podílejí i střediska - mj. Dukla. Přispívá Český olympijský výbor. Úseky mají i vlastní sponzory. "Žádný problém jsem nezaregistroval, slevovat v přípravě jsem nemusel," řekl sprinterský medailista z MS Kožíšek.

Reprezentační smlouvy podepsány se všemi

Vaňkův tým se vyhnul jiné komplikaci. Na rozdíl od loňska touhle dobou už nečelí potížím s podpisy reprezentačních smluv. "Je to uzavřené se všemi," potvrdil.

Běžkyně Neumannová, s níž loni svaz vedl spor až do začátku sezóny, má podle svých požadavků v týmu pro olympiádu zahrnuty osoby, které chtěla: i trenéra Frühaufa a servismana Olssona. "Sportovní požadavky jsou podle nás, svazu zůstala požadovaná část reklamních ploch," podotkl Jan Dvořáček z manažerské skupiny zastupující běžkyni.

Reklama