Hlavní obsah

Skočky v pampeliškách. Takhle trénují Janda a spol., když počasí láká do plavek

Pavel Novotný/David KociánSport.cz

Do prvního sněhu je sice ještě hodně daleko, příprava českých skokanů na lyžích už ale nabírá obrátky. Tréninková skupina Michala Doležala, v níž figurují Jakub Janda, Jan Matura, Lukáš Hlava, Antonín Hájek, Čestmír Kožíšek a Miloš Kadlec má za sebou první skoky na umělé hmotě a v posilovně se věnuje jak silovým, tak technickým cvičením. Nahlédněte se Sport.cz pod pokličku skokanské přípravy.

Trénink skokanů na lyžíchVideo: Pavel Novotný/David Kocián, Sport.cz

 
Článek

Stejně jako u běžců na lyžích či sdruženářů, i v realizačním týmu skokanů došlo na jaře ke změnám. Družstvo bylo rozděleno na dvě skupiny, rakouský trenér Richard Schallert vede jedničku Romana Koudelku a juniory, bývalý úspěšný reprezentant Doležal převzal družinu zkušených borců v čele s Jandou, Maturou a Hlavou.

„Snažíme se mít kluky hlavně pod dohledem, z posledního měsíce jsme byli tři týdny spolu," líčil Doležal na závěr soustředění v Harrachově. V krkonošském středisku spolu s asistentem Radkem Žídkem naordinovali svým svěřencům silově-dynamický trénink s důrazem na technickou stránku.

Ještě před drilem v Harrachově si Doležal otestoval své svěřence i na malém můstku v německém Breitenbergu a první skoky hodnotil optimisticky. „Bylo to první seznámení s můstkem a vypadalo to velmi slušně," vyprávěl.

Janda: Týmy jsou rozdělené dobře

Fungování rozdělené reprezentace Doležal nevidí jako významnější zádrhel. „Jsou to prostě dvě tréninkové skupiny. My dál navazujeme na trénink, který Ritchie (Schallert) přivezl z Rakouska. Malinko věcí se mění po technické stránce, tam potřebujeme některé prvky zautomatizovat a přenést na můstek," dodal.

A jak vnímají nový model přípravy sami skokané? „Myslím, že týmy jsou rozdělené dobře, ten systém mi sedí. Michal se snaží vyvíjet nové věci, přidávat změny. Sice jsem z toho někdy nešťastný, ale vím, že to k tomu patří," poznamenal nejzkušenější člen týmu Janda.

Reklama