Hlavní obsah

Běžci na lyžích začnou sezónu na nábřeží Rýna

PRAHA

Nábřeží Rýna, netradiční místo pro lyžovačku, bude v sobotu a v neděli počtvrté dějištěm startu běžců do sezóny. Přidají se k akrobatům, kteří úvod SP už mají za sebou, i sjezdařům, jež začátek seriálu čeká také o víkendu. V městském sprintu jednotlivců i dvojic v Düsseldorfu otestují výkonnost také Martin Koukal a Dušan Kožíšek, bronzoví z únorového MS v Oberstdorfu.

Foto: ČTK

Martin Koukal

Článek

Další čeští lyžaři, včetně Kateřiny Neumannové a Lukáše Bauera, naskočí do SP až v druhé půli listopadu na severu Evropy. V prosinci běžci zamíří na SP po delší době i do Ameriky, na samém konci roku se mají sejít v Novém Městě.

"Na posledním ledovci jsme sice ladili formu na první sprint, ale jen lehce, to hlavní přijde," říká Kožíšek. V Düsseldorfu nebude nováčkem. Ví, že ho čeká téměř rovina s navezenými ,hrby', jež zpestří profil. "Nic moc jiného se tam ani vymyslet nedá," ví Kožíšek a je smířen i s podmínkami, jež odpovídají říjnu a nízké nadmořské výšce. Teplota přes 10 stupňů z umělého sněhu udělá břečku smíchanou s listím i kameny.

Koukalovi to ale předloni vyhovovalo. Skončil druhý a coby světový šampión z padesátky z února 2003 si pak sebevědomě pohrával s myšlenkou alespoň na chvilkové vedení v pořadí seriálu. Jenže přišel totální propad a měsíce plné trápení. Ale letos v únoru s Kožíškem nečekaně získal sprinterskou medaili z MS. A teď má namířeno znovu k vyšším cílům. "Chci jezdit celou sezónu vysoký standard," tvrdí pro ČTK Koukal.

V létě neabsolvoval oblíbené lezecké dobrodružství ve velehorách, ale kvůli únorové olympiádě se místům vysoko nad mořem nevyhýbal. Dřinu mu narušila v červnu zlomená ruka a v září nachlazení. "Jinak vše klaplo," libuje si. Soupeři v českých sprinterech budou vidět adepty na přední pozice. "Chceme potvrdit, že náležíme do špičky, ale favority nejsme," říká Koukal. Na startu SP nechybí norská královna minulé sezóny Björgenová, zato vítěz SP mezi muži Teichmann ulehl s nachlazením.

Reklama