Hlavní obsah

Devatenáctá sezóna. Pořád mladé biju, není důvod končit, směje se veterán Janda

Praha

Už několikrát zvažoval, že odloží skočky na půdu. I díky změnám v realizačním týmu reprezentačního výběru ale skokan na lyžích Jakub Janda zbrojí i v sedmatřiceti letech na další zimu. „Cítím se na osmnáct," svěřil se Sport.cz na prahu přípravy na další sezónu mezi skokanskou elitou.

Skokan na lyžích Jakub Janda se chystá na devatenáctou sezónu ve SP.Video: Sport.cz

 
Článek

Skokanská reprezentace funguje od letošního jara v rozděleném režimu, jedničku minulých let Romana Koudelku vede spolu s juniory Rakušan Richard Schallert a skupina čítající Jandu, Jana Maturu, Lukáše Hlavu, Antonína Hájka, Čestmíra Kožíška a Miloše Kadlece se připravuje pod bývalým reprezentantem Michalem Doležalem.

A Janda neskrývá, že i tato změna mu pomohla v rozhodování o prodloužení kariéry. „Je pravda, že jsem už víckrát zvažoval konec. Pak se ale změnila spousta věcí. A spolupráce s Michalem mi vlila novou krev do žil a. Podívejte se na Noriakiho Kasaie, který je o hodně starší než já, a skáče mu to. Právě on hodně klukům prodloužil kariéru, nejen mně. Namátkou Janne Ahonen, Simon Amann, Honza Matura, Michael Neumayer. Všichni jsme byli rozhodnutí, že to po olympiádě zabalíme, a jsme tu dál. U mě je to tak, že se prostě jednoho rána vzbudím a řeknu, že je konec. Aktuálně to ale není na pořadu dne," líčil závodník z Frenštátu.

Koordinační cvičení v lásce nemá

Doležalovo dirigování Jandovi sedí, přestože z něj někdy bývá - podle svých slov - nešťastný. „To hlavně z koordinačních cvičení. Já jsem totiž koordinační..., jak to říct slušně, zkrátka mi to vůbec nejde," vyprávěl se smíchem. „Michal zařazuje koordinaci pořád a já se u toho pak vztekám, protože nějaké překračování a tleskání a jedna noha sem a druhá tam... Z toho mívám někdy opravdu zmatek. Vím ale, že to k tomu patří. A první jarní skoky byly docela solidní," popisoval s optimismem.

Nadcházející zima bude Jandova devatenáctá ve Světovém poháru, nálepka veterána ale vítěze Turné čtyř můstků (2006) a dvojnásobného medailistu z MS (2005 Oberstdorf) nijak nevzrušuje. „Kluci mi už dlouho říkají ‚Dědku', takže jsme na to zvyklý a nepřikládám tomu žádnou váhu. Každému je tolik, na kolik se cítí. Já třeba na osmnáct. A ty mladé kluky pořád biju, ve všemožných soutěžích je porážím a i v tréninku mám někdy navrch," dodal účastník čtyř olympijských her.

Reklama