Hlavní obsah

Sjezdař Miller pobouřil WADA s nápadem povolit doping

PAŘÍŽ

Bode Miller svými výroky o legalizování dopingových látek ve sjezdovém lyžování tvrdě narazil. Kanadský šéf antidopingové agentury WADA Richard Pound v úterý v Paříži označil osmadvacetiletého Američana za nezodpovědného.

Článek

"To si teda moc dobře nepromyslel. Užil si svých patnáct minut slávy. Každý se může volně projevovat a říkat si, co chce, ale bylo to nezodpovědné," vzkázal obhájci celkového vítězství ve Světovém poháru Pound.

Miller před dvěma týdny hovořil o tom, že by některé podpůrné látky včetně EPO povolil, protože mohou lyžaři pomoci zmírnit únavu na trati a omezit možné riziko. O liberalizaci dopingu nejprve hovořil v rozhovoru pro internetový Ski Racing Magazine a za svým názorem si stál i po nedělním úvodním závodu sezony v rakouském Söldenu.

"Připadá mi obzvlášť směšné, že si každý může tyto látky koupit v obchodě. Ale ve vrcholovém sportu jsou ilegální," prohlásil Miller. Upozornil, že například hormon erythropoietin (EPO) může pomoci okysličování mozku ve chvílích, kdy už lyžaři v závěru trati bojují ve vysokých rychlostech s únavou. Proto by byl podle vlastních slov pro zrušení zákazu užívání některých dopingových látek, nebo alespoň pro zvýšení povolené hranice.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články