Hlavní obsah

Rakouský svaz opět válčí s lyžařskou hvězdou Fenningerovou

Vídeň

Necelý týden po zdánlivém urovnání rozporů mezi rakouskou sjezdařkou Annou Fenningerovou a národním lyžařským svazem (ÖSV) to mezi oběma stranami opět vře. O opětnou eskalaci sporu se postaralo účinkování dvojnásobné vítězky Světového poháru v reklamě na automobil, jenž je konkurentem sponzora federace. Přestavitelé ÖSV to považují za provokaci.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská lyžařka Anna Fenningerová s olympijskou medailí za triumf v super-G na loňských ZOH v Soči.

Článek

"Pokud bude tahle kampaň okamžitě stažena, existuje ještě možnost, jak o celé věci diskutovat. V opačném případě to však bude mít následky," pohrozil Fenningerové a jejímu managementu prezident svazu Peter Schröcksnadel.

Mistryně světa v superobřím slalomu se v tištěných médiích objevuje v reklamě na Mercedes, zatímco partnerem svazu je Audi. Rakouští lyžaři mají dovoleno mít své osobní sponzory, ti však nesmějí být přímými konkurenty těch svazových.

"Je to provokace, jsem z toho hodně zklamaný. Ve fotbale by se tomu říkalo hrubý faul nebo zesměšnění soupeře," řekl sportovní ředitel ÖSV Hans Pum. "Po našich nedávných úspěšných rozhovorech je to pro mě naprosto nepochopitelné."

Management Fenningerové ovšem tvrdí, že se ze strany lyžařky nejedná o komerční aktivitu. "Chceme zdůraznit, že Anna Fenningerová se v kampani Mercedesu objevuje pouze díky svému spojení s nadací Laureus a své roli ambasadorky fondu Cheetah Conservation Fund na záchranu gepardů," uvedli zástupci lyžařky a dodali, že svaz o tom již dříve informovali.

Neshody mezi oběma stranami vypukly v květnu, kdy ÖSV požadoval, aby Fenningerová propustila svého německého manažera Klause Kärchera a nechala se zastupovat svazem. Lyžařka ale místo toho pohrozila odchodem z reprezentace a odjela z přípravného kempu na Kypru. Konflikt se týkal také osobního sponzora na helmě a požadavku lyžařky, aby se jeden z týmových fyzioterapeutů věnoval výhradně jí.

Minulý týden se obě strany dohodly, že se Fenningerová bude na jeho angažování finančně podílet, vyřešila se i otázka loga. Vítězka 14 závodů SP směla navíc zůstat u svého manažerského týmu.

Reklama