Hlavní obsah

Lyžaře zase trápí nedostatek sněhu

PRAHA

Lyžařská sezóna je na spadnutí, ale sníh nikde. Obrázek, který se v posledních letech opakuje, je na pořadu dne i letos. Před začátkem olympijské sezóny si skokani na lyžích ještě na zasněženém můstku neskočili, běžci improvizují a jezdí po ledovcích nebo na loňském sněhu ve finském Muoniu.

Foto: http://aurinko.krap.pl

Ilustrační foto

Článek

Skokani chtěli odjet skákat již o víkendu, ale místo toho jsou v Liberci nebo ve Frenštátu a plní alternativní program trenéra Vasji Bajce. "Situace ještě kritická není, loni se taky začínalo později," řekl šéf skokanů Leoš Škoda. "Potřebujeme vagón sněhu. Nemáte?" uvedl žertem.

Na sněhu zatím nikdo ze špičky neskákal. Údajně měl být jeden den hotov můstek v Lillehammeru, ale teplý vítr přípravu zhatil. "Žhavíme dráty, ale sníh není," řekl Škoda. Tým je připraven okamžitě odjet. "Pískneme a za hodinu jedem," dodal Škoda.

Vítěz letní Grand Prix Jakub Janda řekl, že situace vypadá tragicky, ale zatím je čas. Před rokem začal na sněhu skákat po 12. listopadu. Pauza mezi skoky na umělé hmotě a na sněhu ho nestraší. "Prvních pět skoků je vždycky opatrných, sníh se testuje," řekl dvojnásobný medailista z mistrovství světa.

Stejný problém s můstky trápí i sdruženáře. Ladislav Rygl proto míří na pět dnů na ledovec Dachstein udržovat běžeckou kondici a pak vyrazí do Skandinávie, kde má Světový pohár začít 25. listopadu ve finském Kuusamu. "Nikdo neskáče, pokud není někde nějaké utajené místo, což je jediné spravedlivé, ale kluci už jsou nažhaveni," řekl šéf sdruženářů Michael Georgiev.

Světový pohár začíná brzy

Olympijská naděje Kateřina Neumannová se potřetí vrátila na dachsteinský ledovec, kde jsou i ostatní české běžkyně. Muži už čtrnáct dnů jezdí ve finském Muoniu, kde využili loňského sněhu, ale nového moc není a stopy byly jednu chvíli blátivé. První závod SP v norském Beitostölenu 19. listopadu je ohrožen a vypadá to, že se jeho dějištěm nejspíše stane švédská Kiruna.

Opakující se špatné sněhové podmínky otvírají otázku, zda není na čase posunout začátek Světových pohárů do prosince. "Měli by se nad tím na FIS zamyslet," řekl Škoda. S tím souhlasili i Georgiev a sportovní ředitel běžců na lyžích Čestmír Skrbek. "Je to opravdu velmi na hraně začínat takhle brzy," uvedl Skrbek.

Dříve Světové poháry klasiků začínaly o prvním prosincovém víkendu, ale z komerčních důvodů se úvod posunul na listopad. "Mělo by se to přehodnotit a vrátit o čtrnáct dnů nebo aspoň o týden. Tohle je ekonomicky náročné, přináší to organizační problémy a pro závodníky zbytečně dlouhé," tvrdí Skrbek.

Sudová hledá prudší svah

Kvůli nedostatku sněhu se závody ruší nebo přesouvají do jiných lokalit. "To je špatně a lyžování tak na popularitě nezískává," řekl Georgiev, ale šanci na změnu v dohledné době nevidí. Při inspekci FIS v Harrachově mu ředitel severské kombinace Ulrich Wehling řekl, to není na pořadu dne. "V kombinaci je vše řízeno podle Němců a lyžování v březnu nikoho nezajímá, protože se rozjede formule jedna a jiné podniky," uvedl Georgiev.

Akrobat Aleš Valenta skákal na můstcích s dopadem do vody, naposledy ve Švýcarsku. Příští týden by měl odjet do norského Lillehammeru. Boulařka Nikola Sudová užívala dobrých podmínek na ledovci v Zermattu. "Teď řešíme, kam pojedeme, protože potřebujeme prudší kopec. Musíme doufat, že něco napadne," řekl trenér Radek Herot. Plánuje cestu na rakouský Kaprun.

Sjezdaři a snowboardisté mají výhodu ve využívání ledovců, kde začal Světový pohár, Evropský pohár se jel netradičně v hale.

Reklama