Hlavní obsah

Loni kickbox, teď Strachová pálila z pušky. Trefila jsem i desítku, culila se česká lyžařka

Praha

Kdo šel ve čtvrtek v půl druhé odpoledne kolem kurtů pražské Sparty, musel se štípat, jestli se mu to nezdá. Ve stínu pětatřicet stupňů, na slunci minimálně padesát, po trávníku ve Stromovce si to šinula postava v zimní bundě, v jedné ruce lyže, v druhé hůlky. Hodně zvláštní obrázek však měl jednoduché vysvětlení: česká lyžařka Šárka Strachová pózovala fotografům před pátečním odletem na třítýdenní soustředění do Argentiny.

Foto: Robert Neumann, Právo

Česká slalomářka Šárka Strachová.

Článek
Fotogalerie

"Horka jsou velká, ale já s nimi problém nemám," uvedla Strachová při následném setkání s médii. Bronzová medailistka ze slalomu na letošním mistrovství světa ale bude už v sobotu řešit úplně opačné starosti: v argentinských horách na ni čekají teploty pod bodem mrazu. V horních partiích, ze kterých se bude spouštět do údolí, má být v následujících dnech až mínus 12 stupňů.

„Dole ale bude kolem mínus pěti, u moře o něco tepleji. Ale já se s tím vyrovnávám dobře. Navíc časový posun není takový jako v Severní Americe, pouze o pět hodin. Ale připouštím, že když se tam budu klepat zimou, budu možná vzpomínat, jak mi tady bylo dobře," smála se Strachová.

Na lyžích stála při závodech naposledy při finále SP v Méribelu v polovině března, poslední rekreační lyžování prožila v dubnu v Peci pod Sněžkou při akci s dětmi. Tedy čtyři měsíce bez sněhu. „Takhle to praktikuji třetí rok, zatím mi to moc hezky vycházelo. Malá změna je pouze v tom, že do Argentiny letíme o dva týdny dříve než v předchozích dvou letech," podotkla Strachová.

Na novou sezónu se doposud připravovala v domácích podmínkách, hlavní náplní náročných tréninků byla kondiční příprava a posilovna, elitní světová slalomářka pracovala také na větším pohybovém rozsahu.

V přípravě si i zastřílela

Podobně jako před rokem si přípravu zpestřila netradičním sportem. Zatímco vloni to byl kickbox, teď se ze Strachové stala na pár hodin střelkyně a plavkyně. „Kondiční trenér střílí, tak jsme jeden trénink udělali na střelnici u Kolína. Byla to zajímavá zkušenost, druhý den mě bolely úplně jiné svaly, než jsem zvyklá. A také mi zvonilo celé odpoledne v uších, přestože jsem měla chrániče," uvedla Strachová.

Jak byla úspěšná? Trefila při své premiéře terč? „Na šestý, sedmý pokus jsem trefila devítku i desítku s jednou puškou. Na začátku byly moje výsledky nejlepší, pak jsem asi začala víc mířit a už to nebylo takové," vyprávěla s nadšením.

Kromě toho lehce nakoukla i do tajů plavání. Byť je Strachová zarytým neplavcem, strávila několik hodin v bazénu. „Pronikla jsem do techniky, přeplavu teď i celý bazén kraulem, což pro mě bylo dřív nemyslitelné," smála se.

Strachová znovu potvrdila, že úvahy o konci kariéry, které se jí honily hlavou po olympiádě v Soči v roce 2014, jsou definitivně pryč. Na lyžích bude stát další dva roky. „Jsem ráda, že pokračuju dál, uvidíme, co mi ty dva roky přinesou. Není to ale jenom touha po glóbu (pozn. - trofej pro nejlepší slalomářku sezóny), ale i o pocitu, že mě čeká něco, co mám poznat," uzavřela Strachová.

Reklama