Hlavní obsah

Neumannová zahájí sezónu po tréninkovém experimentu

PRAHA

Po neplánované improvizaci v závěrečné přípravě vstoupí Kateřina Neumannová o víkendu do olympijské sezóny. Jedna z největších českých medailových nadějí pro turínské hry ve středu zamířila do dějiště Světového poháru Beitostölenu. Kvůli teplému počasí se Neumannová připravovala na lyžích jen na ledovci a takzvaný "rychlý trénink" absolvovala nezvykle na kolečkových lyžích.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová při závodu SP v Novém Městě na Moravě.

Článek

V předchozích letech většinou Neumannová odlétala za přírodním sněhem začátkem listopadu a dva až tři týdny ladila formu ve Skandinávii. Letos se paní Zima hlásí pomalu, proto se klouzala stopou na Dachsteinu a ještě pět dnů před zahajovacím závodem se procházela Prahou a nakupovala v supermarketu.

"Tohle historie mého lyžování nepamatuje," řekla dnes Neumannová novinářům na letišti před odletem. "Je to velký experiment, který jsme neplánovala. Ale nejsem sama, kdo musel plán měnit. Jsem zvědavá, jak to dopadne," uvedla běžkyně.

Loni zahájila sezónu pátým místem a pak v Kuusamu vyhrála a doběhla čtvrtá. Myšlenky na stupně vítězů má i nyní. "Určitě se o to chci pokusit, ale nevím, do čeho jdu," řekla čtyřnásobná olympijská medailistka. "Kdybych se ze severu vrátila bez příjemného výsledku, nebyla bych nadšená, ale jsem připravená dobře. Tahle epizoda, kdy se nepovedl listopadový sníh, nebude mít vliv na sezonu ani na olympiádu," řekla Neumannová.

Výška přináší pozitiva i negativa

Na Dachsteinu je deset kilometrů stop "namotáno" v různých smyčkách ve výšce okolo 2700 metrů nad mořem. Pozitivem tréninku v těchto podmínkách je nadmořská výška. "Co se týká okysličování krve, je to povolený doping," řekla Neumannová. Nevýhodou podle ní je, že lze trénovat je do dvou třetin maximální intenzity, víc ne. "To by byl člověk mrtvý po jednom dnu," dodala Neumannová.

Dvaatřicetiletá rodačka z Písku se v pátek večer vrátila na Šumavu a od víkendu trénovala na Zadově. Jezdila na kolečkových lyžích. "A na nich jsme si vyzkoušela rychlý trénink," popsala, jak testovala formu před Světovým pohárem. Po silnici se proháněla ještě v úterý dopoledne a prý měla strach. "Bylo to o život, bylo to omrzlé a kolečka mají špatný vzorek," přiznala obavy z pádu.

Sezónu zahájí v individuálních soutěžích závody na deset kilometrů klasicky, stejná disciplína je i v programu olympiády. "Neřeším, jestli jsem ráda, nebo ne. Je dobře, že si to teď vyzkouším, ale do olympiády je pořád daleko," řekla Neumannová. V Beitostölenu bude i členkou štafety. "Další poběžím až na olympiádě," řekla mistryně světa z Oberstdorfu na desítce volnou technikou.

V Norsku a následně ve Finsku obvykle bývá velký mráz, opravdovou zimu přitom Neumannová zatím v nové sezóně nepotkala. "Na ledovci jsem zažila lázeňské počasí. Snad jen jednou jsem měla pod kombinézou teplé prádlo," řekla druhá žena v hodnocení Světového poháru z minulé sezony. K tomu řešila na poslední chvíli problém s rukavicemi. "Žádné ještě nemám," prozradila s tím, že jedna firma jí rukavice nedodala a od jiné je má dostat až na severu. "Nejsou to až tak velké problémy, spíš je to úsměvné," mávla nad tím rukou.

Vzala dva páry lyží

S trenérem Stanislavem Frühaufem si sebou do letadla vzala jen dva páry lyží. Obtěžkaný dalšími čtyřiceti páry přijede do Beitostölenu její osobní servisman Švéd Ulf Olsson. Většinu nových lyžích ale testoval naposledy v květnu. "Takže bude mít honičku je vyzkoušet a dva dny se zapotíme," odhadla Neumannová. O žádných výrazných technických novinkách neví, má od Olssona jen informace, že lyže na klasický styl se mu líbí. "Důležité jsou hlavně motory, bez těch to stejně nejede," řekla Neumannová.

Za běžkyní přiletí o den později do Norska dcera Lucie, která ale už v úterý zamíří domů. Na finskou část Světového poháru pojede běžkyně sama. "Tam je to divočina," vysvětlila. Do Ameriky na SP nepoletí a místo toho bude čtrnáct dnů trénovat ve vyšší nadmořské výšce. V úvahu přichází Livigno, Tauplitz nebo Svatý Mořic.

Domů se vrátí pravděpodobně před 17. prosincem, kdy by se měla objevit na vyhlášení ankety Sportovec roku 2005. Díky zlaté medaili z MS patří k favoritům na prvenství. "Výsledek nezáleží na mě, a Jardovi to tam padá," upozornila na dalšího kandidáta Jaromíra Jágra, který je nejlepším střelcem NHL. "Soupeři jsou silní," dodala.

Reklama