Hlavní obsah

Neumannová: Zkusím jet na stupně vítězů

Na namrzlé šumavské silnici si v úterý Kateřina Neumannová zkusila rychlejší trénink na kolečkových lyžích a ve středu letecky vyrazila do Norska za víkendovými prvními velkými závody sezóny, jejímž hlavním bodem budou olympijské bitvy v Pragelatu.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová při závodě SP v Novém Městě na Moravě.

Článek

Na sever, kde to se sněhem dlouho nebylo slavné, vyrážíte později než v minulosti. A prakticky hned vás čeká v Beitostölenu vstup do Světového poháru... Historie mého závodění to nepamatuje. Je to experiment, který jsem neplánovala. Ale nejsem sama. Pokud vím, Norové trénovali na ledovci a někteří dokonce jen na kolečkových lyžích.

Nakolik vám to komplikuje situaci? Potřebovala jsem odjet včas z ledovce kvůli aklimatizaci. Ale zjistili jsme, že do Norska nemůžu dřív než ve středu, podmínky na trénink tam nebyly. Od víkendu jsem trénovala doma na Šumavě na kolečkových lyžích. Naposledy bylo namrzlo. Připadala jsem si jako na bruslích a měla jsem docela strach, aby se mi při poslední přípravě na suchu nic nestalo.

Jak to všechno ovlivňuje vaše plány? Na první závody to vliv mít může. Ale ne na celou sezónu.

Je v neplánovaném pobytu na ledovci aspoň nějaká výhoda? Výška. Dachstein je 2700 metrů nad mořem. Když se sjede dolů, organismus by měl být odpočatý. Co se týče okysličování krve je to povolený doping. Na druhou stranu je pravda, že si potřebuju zažít závodní tempo a to na ledovci nejde. Tam lze trénovat do dvou třetin maxima. Člověk by jinak byl mrtvý po jednom dni.

S čím budete o víkendu spokojená? Chci se pokusit jet o bednu, ale nevím, co se mnou udělají tři kilometry rychlé jízdy. Netuším, co to se mnou udělá, ale celkově jsem připravena dobře.

Jak se chystáte na skandinávský vítr a mráz, zkrátka na svízelné podmínky? V Beitostölenu to nebude zlé, ale v Kuusamu bývá hůř. Tamní vítr bývá nepříjemný. Přitom na ledovci jsem letos zažila téměř lázeňské počasí. Snad jedinkrát jsem pod kombinézou měla spodní oteplovací prádlo. Takže teď nejsem na zimu zvyklá. A nemám rukavice.

Jak to? Firma mi je nechtěla dát. Domluvila jsem se s další.

Kdy jste naposledy řešila takové problémy? To nejsou problémy. Pro mě je to spíše úsměvné.

Kolik vezete lyží? Standa Frühauf (trenér - pozn. aut.) má asi dvoje práskačky. Ale Ulf Olsson (švédský servisman Neumannové - pozn. aut.) přijede se 40 páry. Bude mít hoňku, aby je vyzkoušel.

Začíná se desítkou, na níž jste mistryní světa, ale tentokrát se nebruslí, ale jede se klasicky jako v únoru na olympiádě...Neřeším to. Podívám se na rozpis a tomu se musím přizpůsobit. Ulf říkal, že právě na klasiku by nové lyže měly sedět. Ale do olympiády je daleko.

Dcerka Lucka za vámi do Norska jede později. Jak často vás bude letos doprovázet? V úterý se vrátí domů, do Finska už jedu sama. Tam už je to trošku divočina, hodně cestování. V prosinci bude jezdit s námi. V lednu se závodí v místech na otočku, zůstane tedy doma. A na závěr přípravy před olympiádou už zase pojede s námi do Itálie. Je to podobné jako loni.

Nové jsou na vás náušnice ve tvaru srdíček. To je novinka pro štěstí? Mám je od jara. Ještě jsem s nimi nezávodila, takže nevím, jestli jsou pro štěstí. Snad nebude mráz. Při minus 20 od nich mrznou uši.

Do Čech na déle dorazíte až před Vánocemi. Na Sportovce roku, ten bývá víkend před Vánoci. A na konci roku se jede v Novém Městě.

Novinářskou anketu letos coby mistryně světa můžete vyhrát...To nezáleží na mě, Jardovi Jágrovi to tam padá. Soupeři jsou silní.

Reklama