Hlavní obsah

Běžci bojovali ve štafetě o stupně, nakonec skončili sedmí

Až do samého závěru bojovali čeští lyžaři o stupně vítězů v nedělní štafetě Světového poháru v norském Beitostölenu. Nakonec obsadilo kvarteto Martin Koukal, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Dušan Kožíšek sedmé místo se ztrátou osmi sekund na vítězné Německo, které narušilo nadvládu domácích reprezentantů.

Foto: www.neumannova.cz

České lyžařky doběhly ve štafetě osmé.

Článek

Norové vyhráli na domácí půdě předchozí tři závody, ale čtveřice Rönning, Svartedal, Hetland a Hofstad se musela sklonit i před francouzskými lyžaři.

Čeští běžci se od začátku drželi mezi nejlepšími. Koukal předával po prvním úseku jako pátý s odstupem zhruba sedmi sekund na vedoucí skupinku. Bauer tuto pozici udržel a Magál se k nejlepším štafetám dokonce připojil.

Po třech úsecích měla elitní pětice na ostatní soupeře náskok třinácti sekund, ale v závěru závodu se týmy sjely a Kožíšek na nejlepší nestačil. Němcům zajistil vítězství drtivým nástupem Tobias Angerer.

Lyžařky doběhly osmé

Osmé místo obsadily české běžkyně na lyžích v úvodní štafetě Světového poháru v Beitostölenu. Nedělní závod na 4x5 kilometrů s přehledem vyhrály domácí Norky, které dovedla do cíle vedoucí žena seriálu Marit Björgenová s náskokem devíti sekund před druhým Německem. Třetí místo vybojovaly v těsném finiši finské lyžařky před druhým výběrem Ruska.

Pro české kvarteto nezačal závod příliš dobře. Helena Erbenová i Kamila Rajdlová předávaly štafetu na předposledním patnáctém místě. Po druhém úseku ztrácely české reprezentantky na vedoucí Rusky půldruhé minuty, Norky byly sedmé s mankem necelých deseti sekund.

Na třetí pětce Kateřina Neumannová posunula českou štafetu na osmé místo a snížila odstup na vedoucí tým na minutu a 17 sekund. Do čela už se v této fázi dostaly zásluhou Hilde Pedersenové Norky. Finišmanka Ivana Janečková osmou pozici udržela, když devátou Světlanu Malachovovou z Kazachstánu porazila o necelou sekundu.

Neumannová, která v sobotu zahájila sezonu pátým místem na desítce klasickou technikou, dosáhla dnes na bruslařském úseku nejrychlejšího času v celém závodu. Časem 12:41,2 minuty porazila ve třetí části druhou Pedersonovou o dvě sekundy. Björgenová, která v závěrečném běhu už jen kontrolovala náskok, byla o devět sekund pomalejší než nejlepší česká lyžařka.

SP v běhu na lyžích - Beitostölen (Nor.)
muži - 4x10 km
1. Německo (Schlütter, Teichmann, Filbrich, Angerer) 1:31:37,5 hod., 2. Francie (Rousselet, Perrillat, Jonnier, Vittoz) -4,3, 3. Norsko I (Rönning, Svartedal, Hetland, Hofstad) -4,7, 4. Rusko -5,6, 5. Norsko II -7,0, 6. Itálie -7,8, 7. ČR (Koukal, Bauer, Magál, Kožíšek) -8,2.
ženy - 4x5 km
1. Norsko (Gjömleová, Skofterudová, Pedersenová, Björgenová) 54:28,2 min., 2. Německo (Henkelová, Böhlerová, Künzelová, Sachenbacherová-Stehleová) -9,2, 3. Finsko (Saarinenová, Välimaaová, Lassilaová, Kuitunenová) -14,2, 4. Rusko II -14,3, 5. Rusko I -37,4, 6. Švédsko -1:36,3, 7. Itálie -1:49,7, 8. ČR (Erbenová, Rajdlová, Neumannová, Janečková) -1:52,1.

Reklama

Související témata: