Hlavní obsah

Omlazený tým českých sdruženářů odstartuje Letní Grand Prix

Praha

Nadcházející víkend startuje v Oberwiesenthalu Letní Grand Prix v severské kombinaci. U premiéry letošního sedmidílného seriálu bude také čtyřlístek českých reprezentantů, kteří do sezóny vstupují s novým trenérem Vladimírem Šmídem.

Foto: Petr Horník, Právo

Český sdruženář Miroslav Dvořák

Článek

Letní Grand Prix je letos sedmidílná. Novinkou je nejen zařazení nového pořadatele - rakouského střediska Tschagguns/Partenen v regiónu Montafon, ale především skutečnost, že soutěž poprvé v historii zamíří v říjnu také do Ruska do olympijského areálu v Soči. V každém závodě si nejúspěšnější sdruženáři na prémiích rozdělí 10 000 eur. Další odměnu obdrží nejlepší tři závodníci v celkovém pořadí.

Už v pátek se v Oberwiesenthalu skáče tzv. provizorní kolo na můstku s umělou hmotou. V sobotu 29. srpna čeká účastníky závod dvojic na můstku s umělou hmotou Tesam Sprint HS106/2 x 7,5 km. Běžecká část se uskuteční na kolečkových lyžích. V neděli 30. srpna je na programu individuální závod Gundersen HS106/10 km.

„Cestujeme v nejsilnějším složení. Předpokládám, že kompletní seriál absolvují Miroslav Dvořák a Tomáš Portyk. Počítám také s maximálním vytížením Petra Kutala, ale toho měsíc trápily problémy s kolenem a nemohl skákat. Teď už ho snad dali lékaři do pořádku, ale uvidíme, jak na tom po tréninkovém výpadku bude. Jako čtvrtého závodníka jsem uvažoval o Janu Vytrvalovi, ale protože dosud nestartoval na Kontinentálním poháru ani na mistrovství světa juniorů, nemůže se Letní Grand Prix zúčastnit. Příležitost tak dostanou Martin Zeman a Ondřej Pažout," říká trenér Vladimír Šmíd, jenž na jaře převzal českou reprezentaci po Ladislavu Ryglovi.

Nastupují nadějní junioři

Reprezentační družstvo se tak v nové sezóně dočká výrazného omlazení. V nominaci se už objevují talentovaní junioři, svěřenci kouče Marka Šablatury, kterým se minulou zimu dařilo na vrcholných mezinárodních soutěžích jejich věkové kategorie.

„Osvědčilo se nám, že se mladíci připravují společně po boku seniorů. Společně tak trénuje osm závodníků, což atmosféře v týmu prospívá. Zpočátku jsme se v domácích podmínkách zaměřili zejména na získání všeobecné kondice, na jedno soustředění jsme však vyrazili také do Livigna. Později přišla na řadu speciální posilovací cvičení a samozřejmě skokanský trénink v Breitenbergu, Ramsau, Szczyrku a naposledy v Planici," popisuje Vladimír Šmíd.

Program Letní Grand Prix 2015:
29. 8. Oberwiesenthal (Team Sprint HS106/2x7,5km),
30. 8. Oberwiesenthal (Gundersen HS106/10 km),
2. 9. Tschagguns/Partenen (Gundersen HS108/10 km),
4. 9. Oberstdorf (Gundersen HS137/10 km),
5. 9. Oberstdorf (Gundersen HS137/10 km),
9. 10. Soči (Gundersen HS140/10 km),
10. 10. Soči (Gundersen HS140/10 km).

Reklama