Hlavní obsah

Dozorčí rada lyžařů chce mimořádnou konferenci kvůli akciovkám

PRAHA

Mimořádná konference může čekat v blízké době lyžařský svaz. Nadpoloviční většina členů dozorčí rady má podle slov druhého místopředsedy Lukáše Sobotky výhrady k výběrovému řízení výkonného výboru na správu akciových podílů lyžařského svazu třetí osobou. To je podle odpůrců chybou a na mimořádné konferenci by proto chtěli zamezit dispozici s majetkem svazu do řádné konference, která se bude konat příští rok.

Foto: Schweiz tourismus

Ilustrační foto.

Článek

Sobotka dnes řekl, že šest členů dozorčí rady má pochybnosti o jednání výkonného výboru svazu, konkrétně výběru manažera akciových podílů. "Proto jsme se vyslovili pro svolání mimořádné konference. Ta by měla pouze mandát se stěžejním bodem na zamezení dispozice s tímto majetkem," řekl Sobotka ČTK. Jeho názor sdílí první místopředseda dozorčí rady Dan Volopich a dále zástupce akrobatů, sjezdařů, základního lyžování a skokanů.

Výběrové řízení vyhrál Tomáš Němec, ale smlouva s ním zatím není podepsána. "V žádném případě nejde o prodej nebo rozdávání majetku svazu," řekl ČTK předseda svazu Aleš Vaněk. Podle jeho slov svaz postupoval podle stanov a obchodních zákonů. "Musí to schválit všechny orgány (svazu). Jestliže se nějaký vyjádří nesouhlasně, nic nebude," ujistil Vaněk. Jde o akcie ve střediscích Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Harrachov.

Vypíše svaz další výběrové řízení?

Sobotkovi by prý spadl kámen ze srdce, kdyby vedení svazu výběrové řízení zrušilo, ale není si jistý, jestli nevypíše další. "Proto jde o to zamezit výkonnému výboru, aby s tím nemohl něco dělat do příští konference," řekl Sobotka, který tvrdí, že připravovaná smlouva je pro svaz nevýhodná. "Nepotřebujeme nikomu svěřovat svoje akcie a vzdávat se předkupních práv. Hodnota se blíží tři čtvrtě miliardě, nejedná se o malý peníz," řekl Sobotka.

Mimořádnou konferenci může iniciovat nadpoloviční většina dozorčí rady, šest členů z jedenácti. Dozorčí rada dá podnět výkonnému výboru, který pak musí konferenci svolat do šesti týdnů. "Sejdou se delegáti jako v létě, projednají bod o zamezení nakládání s akciemi a za dvě hodiny je konec," řekl Sobotka.

Reprezentantů se sváry nedotknou

Trenér olympijského vítěze Aleše Valenty Pavel Landa dnes uvedl, že ve svazu to vře dva měsíce. "A většina je pro (mimořádnou konferenci)," řekl Landa s tím, že lyžařů připravujících se na olympiádu se funkcionářské půtky nijak nedotknou. "Stejně teď nikdo vzhledem k nim nic neřeší. Na svazu se nezabývají sportem, ale jen akciovkami," tvrdil Landa.

Vaněk ale nemá dojem, že by byla ve svazu tak široká podpora pro svolání mimořádné konference. V červnu uhájil svoji pozici v čele lyžařského hnutí a na jeho straně tehdy byli například běžci, snowboardisté nebo sdruženáři, kteří nic měnit nechtěli.

Reklama