Hlavní obsah

Úvodní sjezd lyžařů vyhrál v Kanadě Strobl

LAKE LOUISE (Kanada)

Obhájce prvenství ve Světovém poháru alpských lyžařů Američan Bode Miller totálně pokazil úvodní sjezd olympijské sezony. Mistr světa v královské disciplíně málem neprojel hned první branku a po riskantní jízdě plné chyb se nevešel ani do první dvacítky. Z vítězství se v sobotu radoval Rakušan Fritz Strobl.

Článek

Trať museli pořadatelé zkrátit kvůli nedostatku sněhu o tři sta metrů a nejlépe se s ní vypořádal třiatřicetiletý Strobl. Na začátku sezóny tak prokázal, že je připraven pokusit se v únoru v Turíně o obhajobu sjezdařského zlata. Se ztrátou devíti setin sekundy skončil druhý Nor Kjetil-Andre Aamodt, bronz bral Marco Büchel z Lichtenštejnska.

Jeden z hlavních favoritů Miller zklamal na celé čáře. Hned po startu mu podjela lyže a málem se nevešel hned do první branky. Při jízdě na hranici rizika pak několikrát v záklonu zachraňoval situaci a v cíli ztratil na vítězného Strobla sekundu a 47 setin. Miller obsadil až 22. místo, náladu si může spravit v nedělním super-G.

"Je to pořád stejná chyba: zase jsem nedával pozor," prohlásil Miller, který před rokem v Lake Louise slavil double. Strobl se ve Světovém poháru dočkal triumfu po téměř čtyřech letech. V hotelu si přitom zapomněl kombinézu a málem nestihl start. "Byl to den na draka, teda až na tu jízdu," usmíval se. "Věděl jsem, že když neztratím nervy, můžu vyhrát. Ale tady jsem s tím až tolik nepočítal, protože tohle není můj oblíbený kopec," řekl novinářům dnešní vítěz.

Po dvou závodech se udržel v čele celkového pořadí Světového poháru jeho krajan Hermann Maier, který po triumfu v říjnovém obřím slalomu v Söldenu dnes skončil těsně pod stupni vítězů.

Výsledky:
1. F. Strobl (Rak.) 1:40,96, 2. Aamodt (Nor.) -0,09, 3. Büchel (Licht.) -0,15, 4. Maier (Rak.) -0,43, 5. Kernen (Švýc.) - 0,55, 6. Svindal (Nor.) -0,64, 7. Walchhofer -0,69, 8. Kröll (oba Rak.) -0,75, 9. Bertrand (Fr.) -0,79, 10. Grugger (Rak.) a Defago (Švýc.) oba -0,81.
Pořadí SP (po 2 z 39 závodů): 1. Maier 150 bodů, 2. F. Strobl 100, 3. Miller 89, 4. Aamodt 80, 5. Svindal 64, 6. Büchel a Schönfelder 60, 8. Raich (oba Rak.) 50, 9. Walchhofer 46, 10. Kernen a Bourque (Kan.) 45.

Reklama