Hlavní obsah

Neumannová: Potvrdilo se, že také Björgenová je k poražení

Skvěle se vedlo v nedělním závodě Světového poháru české běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové. Ve finském Kuusamu vyhrála volnou desítku a porazila norskou favoritku Björgenovou, která skončila až čtvrtá. Z Finska přivezla dárek i dceři Lucii. "Vezu jí plyšového dalmatina. Už má jednoho v životní velikosti, co dostala k prvním narozeninám, tak bude mít brášku," řekla Kateřina Neumannová deníku Právo.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová

Článek

Měla jste obavy, jak zvládnete dva závody během dvou dnů. Zdá se ale, že vám na neděli zbylo dost sil.

Nebyla jsem si jistá, jak to jako už trochu veteránka zvládnu, ale na bruslení už jsem se těšila. Bylo to lepší, než jsem si myslela. Naopak jsem se v sobotu trochu rozjela a potvrdila se slova trenéra Frühaufa, že jsem na tom vytrvalostně lépe než vloni.

Vedla jste celý závod, takže vás žádná krize nepotkala?

Ani ne, první mezičas mě uklidnil, hodně rychle jsem dojela Finku Saarinenovou, se kterou jsem v sobotu bojovala. Akorát jsem nevěděla, jak je na tom Björgenová, ale ze své jízdy jsem měla dobrý pocit.

Je pro vás povzbuzení, že i tato dosud suverénní Norka k poražení?

Norští novináři mi sice říkali, že u nich se mluví o tom, že je v této sezóně neporazitelná, ale já jim tvrdila, že je a potvrdilo se to. V klasické technice sice díky svým fyzickým a silovým parametrům těžko, ale v bruslení má technické rezervy. Vůbec se na lyžích nevyveze, je to u spíš o síle, frekvenci a dynamice.

Tréninkové manko způsobené nedostatkem sněhu už necítíte?

Já toho natrénovala dost, akorát jen na ledovci. V Beitostölenu to ještě bylo znát, trvalo, než jsem se dostala do závodního tempa. V Kuusamu to bylo dobré, sezónu by to nemělo ovlivnit.

Jak jste mezi oběma závody relaxovala?

Ještě v sobotu odpoledne jsem se byla projet na lyžích, abych ze sebe únavu setřepala, zbytek dne jsem spíš proležela.

Takže jste sledovala i vítězný závod skokana Jandy?

Já jsem vůbec nevěděla, že skákali na jedno kolo. To jsem neviděla a pak jsem marně čekala, že bude ještě druhé. Takže jsem v televizi viděla až ten druhý večerní závod. Ani jsme se s Jakubem nepotkali.

Jak v Kuusamu organizátoři zvládali nápor závodů běžců, sdruženářů i skokanů?

Docela to umí. Letos jim dělaly docela problémy sněhové podmínky, ale zvládli to.

Do Čech jste přiletěla už večer po závodě, jak jste to stíhala?

Po závodě jsem jen na tiskovce řekla pár vět a ještě jsem musela na dopink. Pak už jsme ze stadiónu jeli rovnou na letiště. Chtěla jsem být doma co nejdříve, dalším letadlem přes Helsinky už bych se do Prahy nedostala a já chtěla co nejrychleji za dcerou Luckou.

Jak dlouho jste se neviděly?

Odjela jsem v úterý, takže to tak hrozné nebylo.

Mluvila jste s ní po telefonu?

Každý den, ale ona mě ani moc nechtěla. Když jsem jí teď volala z Helsinek, vyprávěla, jak nějaké auto vozí hlínu...

Co jste jí přivezla?

Vezu plyšového dalmatina. Už má jednoho v životní velikosti, co dostala k prvním narozeninám, tak bude mít brášku.

Do Ameriky na světové poháry se nechystáte, co ostatní?

Björgenová prý vynechává letos sedm závodů, Finky nejedou, z Rusek tam jede kromě Čepalovové spíše druhá garnitura. Budou to asi spíš pouťáky.

Kde budete příští dny trávit vy?

Chtěla jsem jet koncem týdne do Livigna, ale protože tam není sníh, vypadá to na rakouský Tauplitz, ale ještě chceme chvíli počkat, v Livignu jsou lepší terény.

Budete se teď i s výhledem na olympiádu, kde se pojede desítka klasicky, víc věnovat právě klasické technice?

Já se jí věnuju víc než bruslení, určitě jí nezanedbáváme. Ale to jsou věci možná dané geneticky, nemám tak dobrý odraz kotníku jako třeba Finky, to už nenatrénuju.

Reklama