Hlavní obsah

Začátek sezóny mě nenadchl, přiznává Bauer

PRAHA

Po více než měsíci u polárního kruhu konečně našel tu pravou zimu - doma ve středu Evropy. A pohodovým lyžováním kolem Božího Daru jakoby si běžec Lukáš Bauer čistil hlavu po výsledcích, které mu kazily náladu.

Foto: PRÁVO

Lukáš Bauer

Článek

Naštvaný dokončoval své první závody v sezóně. Nejlepší mu ujížděli, ve druhé a třetí desítce končil při Světovém poháru v norském Beitostölenu a pak i ve finském Kuusamu. "Výsledky mě nenadchly," vrací se ke skandinávskému turné, jehož maximem bylo 19. místo na klasické patnáctce.

Magál ho nenaštval

Ale přiznává, že jej na podobný vstup do sezóny chystal trenér Petrásek. "Upozorňoval, že příprava je načasovaná na olympiádu a že úspěch by byl spíš náhoda. Ale jsem závodník a ve skrytu duše jsem přece jen doufal, že to bude lepší a v emocích po boji se to těžko stráví. Ale snad jsem na správné cestě," říká Bauer.

Loni jezdil podobně, v úvodní sérii byl nejlépe třináctý. To ho však provázely zdravotní potíže. Pamatuje lepší vstupy do sezóny. "Ale výhry ze světáku už mám tři. Přebít to můžu jen olympiádou nebo šampionátem," ví běžec, který ve svých osmadvaceti čeká na kov z vrcholné akce. Nemrzí ho, že do pomyslné role jedničky týmu se výsledkově dostal Jiří Magál - pátý v bruslařské patnáctce v Kuusamu. "Nevadí. V minulosti už přece dokázal zajet do desítky. A jsme tým. Není to pro mě něco nepříjemného," tvrdí Bauer.

Pobyt na severu byl pro něj rekordně dlouhý. "Podmínky v Muoniu byly dobré už v říjnu, ze začátku vynikající. Mrzlo, daly se jezdit delší tratě. Pak v dešti sníh slezl, ale umělého bylo na pětikilometrovém kole dost, jen byl nahnědlý," říká.

Po dlouhých týdnech se těšil na rodinu. Malý Matyáš se ale poněkud divil, když tátu uviděl v příletové hale. "Nejdřív se ke mně hnal, pak se zarazil. Bylo znát, že jsem mu sešel z očí. Ale když jsem ho měl v náruči, už byl super," líčí Bauer.

V nejbližší době ho nečekají sportovní testy, zato zkouška v Mostě na báňské fakultě, kde studuje ekonomiku. "Zprvu jsem tomu na severu moc nedal, ale na konci už jsem se na to díval intenzivně. Není záludná, ale taky se může nepovést. Nechci ostudu."

Užívá si odpočinkové fáze

Předmikulášský víkend pro něj bude na delší dobu poslední strávený doma. "Užívám si volnější lyžování. Teď je odpočinková fáze," připomíná Bauer. Nepotkává soby jako třeba ve Finsku, zato má možnost přejet k sousedům do Německa na domovské tratě Sommerfeldta či Künzelové. "Stačí občanka, ale ještě ji po mě nikdo na hranici nechtěl."

Na rozdíl od týmových kolegů Koukala a Magála nezamíří na pokračování SP do zámoří. Od 5. do 20. prosince ho čeká další soustředění: v alpských výšinách v Tauplitzu.

Závodit bude až na Silvestra v Novém Městě. "Je to tak trochu divná sezóna s takovými pauzami," kroutí hlavou. "Ale zaměřením na olympiádu jsem si to zavinil sám. Vynechám víc závodů než kdy jindy. Jiní zase volí Kanadu a nejedou pro změnu do Nového Města."

Do zámoří se SP vrací poprvé od předolympijského testu v Salt Lake City v roce 2001. Ale do plánů většiny českých lyžařů se nehodí. Vedle Bauera ani Neumannové. "Při přípravě plánů si mohli vybrat. Martin Koukal vyráží s předstihem a bude trénovat i vysoko v horách," naznačuje manažer běžeckého úseku Čestmír Skrbek, že i za mořem Koukal vyhledá podmínky blízké těm na olympijských tratích v Pragelatu.

Reklama