Hlavní obsah

Janda: Splnil se mi sen, doma si skočím ve žlutém čísle

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Další skvělý výkon předvedl český skokan na lyžích Jakub Janda. V neděli vyhrál závod Světového poháru v norském Lillehameru a upevnil si tak vedení v hodnocení soutěže. V dalším závodu v Harrachově se tak představí se žlutým číslem jako lídr průběžného pořadí SP. "Splnil se mi tak sen," říká Janda v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

Je pro vás víkend v Lillehammeru s prvním a druhým místem v závodě Světového poháru nejhezčí v kariéře, nebo ten s podobnými výsledky letos v lednu v Titisee byl ještě příjemnější?

Krásné byly oba. A ani nevím, co k tomu říct víc.

Soutěžní skoky vám o víkendu vyšly na pohled dokonale...

Všechny čtyři byly velice kvalitní. Proto to dopadlo tak, jak to dopadlo. Samozřejmě na každém skoku lze nalézt chybičku. Probírali jsme to s Vasjou (trenérem Bajcem - pozn. red.) a i on říkal, že to bylo dobré.

V minulosti jste opakovaně neudržel vedení po prvním kole. Tentokrát jste měl velký náskok. Byl druhý pokus zajišťovací, nebo jste do toho šel bez velkého přemýšlení naplno?

Bez přemýšlení a nadoraz. Jinak by se to nemuselo vyplatit. Ztratit náskok, to nemusí být problém.

Cítil jste v sobě psychickou sílu, nebo spíše obavy?

Nervozita je vždy stejná. Obavy snad ne, ale vnitřní tlak určitě.

Kladete si otázku, proč se víkend tak mimořádně vydařil?

Ani ne. Je to za námi, vyšlo to. A za týden jsou další závody.

Skáčete stylově čistě, zároveň na pohled odvážně. Hlavu máte mezi špičkami lyží vysunutou snad ještě víc než v minulé sezóně. Pracoval jste v tréninku i na tomhle?

Nepiloval jsem to, mám to vrozené. Měkké kotníky mi to dovolují. Nejde to odstranit.

Proč byste to také dělal...

Jsou odborníci, kteří tvrdí, že to je ztráta. Rozebírali to kupříkladu na německé televizi. Cítím se tak ale dobře. A je pozdě to měnit. Možná bych o tom uvažoval, kdyby mi teď bylo osmnáct, ale v sedmadvaceti už určitě ne.

Neznervózňovala vás mlha, která se přivalila na chvíli v úvodu nedělního druhého kola?

Ne. Vždyť kvalifikace se skákala za mnohem horších podmínek. Vasja mě prý ani neviděl, jak jsem kolem něj na můstku prosvištěl. V prvním kole to ale zmizelo. Podmínky byly dobré. I vítr foukal téměř všem stejně, jen se občas trošku pootočil.

V sobotním závodě jste dostal nečekaně nízké známky od některých rozhodčích. Na vítězného Švýcara Küttela jste měl minimální ztrátu - desetinu bodu. Rozladilo vás to?

Vůbec ne. Je to jen sport. V neděli jsem dostal víc, ale ani moc známky nesleduju. První, co mě dole zajímá, je nájezdová rychlost.

Ale vypadalo to, jako když jste na truc nešel na pozávodní tiskovou konferenci, kde byl místo vás trenér...

Vasju to štvalo. Trenéři pak měli schůzi. Vasja má velké slovo. Ale tohle jde mimo mě. A tiskovka? Já ani nevěděl, že nějaká je. V neděli po výhře jsem na ní taky nebyl.

Neušil jste si zářivými úspěchy na sebe bič před domácím závodem v Harrachově?

Doma to asi opravdu může být svazující, ale jsem rád, že tam můžu skákat ve žlutém čísle. Splní se mi tak dosud nevyslovený sen.

Sbírka žlutých čísel pro lídra Světového poháru se vám může hodně rozrůst...

Nejsem žádný velký sběratel, jak se začalo hned psát, sotva jsem se o tom zmínil. Čísla si ale opravdu většinou vozím domů, spousta kamarádů je po mně chce. Tak proč bych jim je nedal. Schovávám si jen ta významná.

Jak se vám v Lillehammeru skákalo téměř bez diváků?

Na Norsko to nebylo tak zlé. Pár fandů u můstku bylo. Zakopanému v Polsku nebo Turné čtyři můstků se to ale nevyrovná.

Myslíte, že vydařenými výsledky rozpoutáte Jandamánii a že se vám povede nalákat do Harrachova více českých diváků, aspoň tolik, aby se počtem vyrovnali očekávanému polskému návalu?

To nevím. Polsko má myslím 38 miliónů obyvatel. To hovoří za vše. Asi jich zase přijede hodně. Ale i našich fandů bylo už loni dost a věřím, že dorazí.

Nakolik vás před dalšími závody může navnadit obří nedělní náskok? Takový míval třeba Fin Ahonen v dobách loňského suverénního panování...

Odpovím klasicky. Je to spekulativní otázka. Dnes to prostě vyšlo, ale je tu spousta dalších závodů, kdy to může být jinak.

Lze takvouhle formu ztratit během pár dnů?

Lze cokoli.

Co ještě stihnete v Norsku?

Ještě v noci jedeme na letiště. Nemá cenu ani chodit spát.

Bude tedy bujarý večer?

Do baru je z téhle pustiny, kde bydlíme, hodně daleko. Ani by se nevyplatilo tam jít. Asi si spíše pustíme nějaký film.

A doma?

Doufám, že se po příletu co nejrychleji dostanu do Frenštátu. V úterý večer už mám být v Harrachově, ale i jediný den být doma, mi stojí za to.

Dopřejete si v Krkonoších přítomnost přítelkyně?

Samozřejmě.

Nedáváte najevo ani moc velkou radost. Spíše mluvíte jako po výprasku...

Balím. A to pro mě je výprask.

Reklama