Hlavní obsah

Sdruženáře Dvořáka skolila biatlonová nemoc, kvůli mononukleóze musí odpočívat

Liberec
Aktualizováno

Je to mezi sportovci v poslední době slavný neduh, ale to ho sotva utěší. Sdruženář Miroslav Dvořák onemocněl mononukleózou a přijde o část sezóny Světového poháru. S přípravou by mohl začít v prosinci. Stejnou nemoc letos prodělala třeba tenistka Petra Kvitová a nedávno také elitní biatlonisté Martin Fourcade či Darja Domračevová.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Sdruženář Miroslav Dvořák při skoku.

Článek

Smůla hned na startu. Česká sdruženářská jednička posledních let přijde o velkou část nadcházející zimní sezóny. Výsledky zdravotních testů ukázaly, že Miroslav Dvořák z Dukly Liberec onemocněl mononukleózou, která vyžaduje přísnou dietu a téměř absolutní klid. V případě úspěšné léčby by mohl zase zahájit přípravu až počátkem prosince.

„Přiznám se, že jsem ani netušil, že taková nemoc existuje. Mám zákaz pohybu a držím přísnou dietu. Na druhou stranu jsem však rád, že konečně vím, co mi je. Únavu a slabost jsem cítil už několik týdnů a měl jsem obavu, že problém může být i závažnější," líčí Dvořák v tiskové zprávě lyžařského svazu.

Mononukleóza je mezi lyžaři a biatlonisty poměrně častým onemocněním. V uplynulé sezóně postihla například vynikajícího francouzského biatlonistu Martina Fourcada, který však ještě stihl účast na světovém šampionátu v Kontiolahti, kde získal dokonce zlato ve vytrvalostním závodě. Letos v srpnu jí onemocněla také Běloruska Darja Domračevová a v důsledku toho oznámila, že nadcházející ročník Světového poháru vypouští.

Z českých sportovců pak setjné onemocnění letos prodělala tenistka Petra Kvitová.

V klidné sezóně nemusí pospíchat

„Doba léčení mononukleózy je zhruba dvouměsíční a mohu slíbit, že dokud nebudu úplně zdráv, tak s přípravou nezačnu. Naštěstí nemusím pospíchat - v této sezóně nejsou na programu olympijské hry, ani mistrovství světa. Jednou z příčin onemocnění může být i to, že jsem loni uspěchal po angíně návrat, odmítl jsem brát antibiotika a v podstatě jsem ji přechodil. To zřejmě oslabilo mou imunitu, což se v kombinaci s fyzickou námahou a stresem nyní projevilo," připouští Miroslav Dvořák.

Zcela fit se necítil již při letní Grand Prix, kde musel některé závody kvůli slabosti a únavě vynechat. Zářijového šampionátu České republiky v Liberci se sice zúčastnil, a přestože za Tomášem Portykem získal stříbrnou medaili, stěžoval si, že mu v běhu došly už po kilometru síly.

Reklama