Hlavní obsah

U Nového Města na Moravě postaví velký zásobník sněhu

Nové Město na Moravě

V novoměstském sportovním areálu bude do konce roku postaven celoroční zásobník sněhu s kapacitou kolem 60.000 metrů krychlových. Organizátorům Světových pohárů umožní pořádání závodů i zkraje nebo ke konci zimní sezóny a v případě oblevy. Bude to první takový zásobník v Česku. Práce na něm začaly v tomto týdnu, řekl dnes ČTK Jiří Hamza, předseda Sportovního klubu v Novém Městě na Moravě a šéf českého biatlonového svazu.

Foto: Petr Horník, Právo

Diváci v Novém Městě na Moravě

Článek

"Zásobník bude sloužit ke skladování sněhu tak, abychom byli schopni dělat Světové poháry bez jakýchkoli rizik a abychom je byli schopni dělat i v listopadu, prosinci nebo v březnu," řekl Hamza. To, že se sníh skladuje rok dopředu, už podle něj začíná být ve světě standard. Zásobníky používají i severské země. Náklady na stavbu u Nového Města na Moravě budou kolem 25 miliónů korun, dotaci v této výši na ni poskytlo ministerstvo školství.

Betonový zásobník bude zahlouben přibližně čtyři metry pod povrch, po naplnění bude vrchní vrstva mírně převyšovat terén. Uskladněný sníh budou chránit před teplem fólie i vrstva štěpky. Počítá se s tím, že přes léto z něj odtaje asi 30 procent. "Takže se toho sněhu nastříká o 30 procent víc a zbude nám tam množství, které potřebujeme na pořádání závodů," řekl Hamza.

Potřebné pozemky v sousedství Vysočina Areny získal klub od města i od soukromníků. Nacházejí se vedle přístupové silnice, která vede z Nového Města na Moravě na Vlachovice. Místo bylo zarostlé stromy a keři. Stromy už byly vykáceny a pracovníci teď celou plochu čistí a odstraňují pařezy. Vlastní zemní práce začnou v nejbližších dnech.

Reklama

Související témata: