Hlavní obsah

Janda: Byl to zatím nejtěžší závod v kariéře

Šest minut trvalo podle Jakuba Jandy zklamání ze sobotního umístění v závodu SP v Harrachově. Nedělní závod nejlepší český skokan zvládl na výbornou a zaslouženě vyhrál. "Nevěřil jsem, že budu schopen něco skočit. Ale dokázal jsem to rozpumpovat proběhnutím a rozcvičkou," říká lídr Světového poháru v rozhovoru pro Právo.

Článek

V tomto ročníku Světového poháru jste vyhrál potřetí. Jak to bylo složité? Byl to zatím nejtěžší závod v kariéře. Hrozně moc jsem chtěl. Už proto, že po sobotním zklamání jsem měl špatnou náladu.

Jak celý víkend hodnotíte? Sedmé místo je perfektní, ale já jsem byl v sobotu namotivovaný na něco jiného. I proto jsem se vám novinářům radši vyhnul. Jen bych řekl nějakou hovadinu.

Jak jste se pak probudil do nedělního rána? Cítil jsem se hodně unavený. Nevěřil jsem, že budu schopen něco skočit. Ale dokázal jsem to rozpumpovat proběhnutím a rozcvičkou. Na závod jsem nemyslel.

To ale asi na můstku tak úplně není možné... Ale nejde to ani tak jako v sobotu. To jsem se cítil jako pod práškama. Chtěl jsem až moc. A druhý skok jsem totálně zkazil. Byl jsem moc rychlý, agresivní.

Byla to daň tlaku na vás? Byla to hlavně daň mé psychice.

Jak jste se z toho dostával? Už když jsem doběhl na hotel, jsem byl v pohodě.

Jak dlouho trvalo zklamání? Asi šest minut.

A jak dlouhá byla nedělní radost? Před pětatřiceti vteřinami skončila (úsměv). V dalším závodě může být všechno jinak.

Trenér Bajc říkal, že pomohla sobotní třičtvrtěhodinová analýza vašich skoků... Nechtěl, abych se díval na video. Jen jsme si o tom povídali. Chyba nebyla na hraně, ale až po čtyřiceti padesáti metrech ve vzduchu. Probírali jsme, jak se toho vyvarovat. V neděli jsem chyby odstranil, i když závěrečné telemarky nebyly stoprocentní.

V druhém závodě jste vedl už po prvním kole. Jak jste se cítil? Hrozně.

Tušil jste po dopadu ve druhém kole, že to dopadne dobře? Určitě ne. Nevěděl jsem, jak skákali soupeři. Když ale na tabuli skočilo 141 metrů, říkal jsem si, že by to mohlo vyjít.

Do nedělního závodu jste vyrazil v nové přilbě. Od Carrery jste přešel k Uvexu. Pomohlo vám i tohle třeba psychicky? Už dlouho jsem o výměně uvažoval. Chtěl jsem ji zkusit někdy v tréninku, ale když jsem si ji v Harrachově nasadil, řekl jsem si, že to udělám už tady. Má lepší tvar, menší odpor vzduchu. A to mi ještě mají přivézt novější, která je lehčí.

Čekal jste víc českých fandů? Bylo jich, myslím, docela dost a děkuji, že přišli.

Nezaskočili vás ale ohňostrojem, který spustili před vaším druhým sobotním skokem? Trochu jsem se lekl.

Babička, která za vámi dorazila na závody, vám prý předpověděla v neděli vítězství... Přiznám se, že nevím přesně, co říkala. Dávala mi nějaké ty babičkovské rady.

Od můstku si teď pár dnů odpočinete. Před čtvrteční cestou na další závod v Engelbergu vám Bajc naordinoval fyzickou přípravu. I s činkami. Nestraší vás to? Když se daří, trénuju rád. Nebude to zase tak hrozné, přes sto kilo nepůjdeme. A od skákání si rád na chvíli odpočinu.

Pokračuje Světový pohár, pak mistrovství světa v letech, olympiáda... Co je prioritou? Já myslím jen na nejbližší závod. Pak jich je tolik, že bych se v myšlenkách na ně utopil.

Reklama