Hlavní obsah

Termín závodu SP v Novém Městě kvalitu neubere

BRNO

Kvalitní startovní pole slibuje Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě, i když se závody prvně uskuteční v nezvyklém termínu na sklonku roku. Uzávěrka přihlášek do soutěží v předposledním a posledním dnu roku je sice až za deset dnů, účast už přesto potvrdili běžci z patnácti zemí.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová při závodu SP v Novém Městě na Moravě.

Článek

"Určitě bude na startu celá světová špička. Silvestrovský Světový pohár je i zkouškou pro diváky, mimořádný zájem o závod v tomto termínu mají i televize," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Brně předseda organizačního výboru v Novém Městě Petr Honzl. Svůj vlastní signál si bude v Novém Městě kromě ČT vyrábět i německá ZDF a švédská televize. "Na parkovišti u hotelu Ski bude dokonce dvanáct přenosových vozů," řekl Honzl.

Nové Město vklouzlo letos do kalendáře až na poslední chvíli, vzhledem k olympijským hrám v Turíně letos chybělo v předběžném rozpisu. Nakonec získalo termín na úplném konci roku, na Silvestra se nikdy v historii o body do Světového poháru nebojovalo.

Mezi přihlášeným už jsou skoro všechny lyžařsky silné státy. "Ještě se neozvali například Italové, Rakušané, Švýcaři a chybí nám také potvrzená přihláška od české reprezentace," řekl Honzl. Očekává se však, že na Vysočině nebude chybět česká jednička a olympijská naděje Kateřina Neumannová.

Podmínky nejsou zcela ideální

Na rozdíl od letošního lednového závodu není nadcházející Světový pohár kvůli nedostatku sněhu příliš ohrožen. "Tento Světový pohár se určitě uskuteční, zatím se pouze nedá říci, na jakých okruzích. Před jedenácti měsíci jsme byli ve zcela jiné situaci, neboť kromě zásobníku technického sněhu na kupě nebyl nikde sníh," tvrdí manažer Zlaté lyže Jiří Hamza.

Momentálně jsou na Novoměstsku dobré podmínky i pro rekreační běžecké lyžování na přírodním sněhu. K současné patnácti- až pětadvaceticentimetrové pokrývce z přírodního sněhu mají pořadatelé v zásobě technický sníh na necelé tři kilometry trati.

"Zatím sice není situace zcela ideální, přesto ale můžeme připravit v případě katastrofického scénáře okruh v délce 3,6 kilometru. Máme k využití i zásobníky přírodního sněhu, který bychom také navezli na okruh," poznamenal Honzl a posteskl si, že momentální počasí není příznivé k další výrobě technického sněhu. "Teploty se pohybují i v noci okolo mínus tří stupňů, což je málo k provozu sněhových děl," vysvětlil Honzl.

Reklama

Související témata: