Hlavní obsah

Boulařka Sudová zahájila olympijskou sezónu čtvrtým místem

Lyžařka Nikola Sudová zahájila olympijskou sezonu umístěním těsně pod stupni vítězů. Vicemistryně světa poprvé vyzkoušela v soutěži novou kombinaci skoků a ve středečním prvním závodu Světového poháru ve francouzském Tignes skončila čtvrtá. Vyhrála Američanka Hannah Kearneyová.

Článek

Do dvanáctičlenného finále Sudová postoupila z osmého místa v kvalifikaci. Ve finále pak poprvé zařadila nový prvek, pokrčené salto mimo osu s vrutem, což jí vyneslo čtvrté místo. "Je to hezký začátek. Vím, že mi neujel vlak a patřím do špičky," řekla třiadvacetiletá Sudová ČTK krátce po finálové jízdě.

S trenérem Radkem Herotem se rozhodli ve finále zařadit kombinaci skoků připravovaných hlavně pro olympijské hry v Turíně. Na prvním můstku předvedla helikoptéru se zánožkou a roznožkou a dole salto mimo osu s vrutem. "Potřebovala jsem to zkusit, bylo to buď anebo," řekla Sudová. "Riskovali jsme a je to dobrý vstup, ale máme co zlepšovat. Měla tam ještě chyby," všiml si Herot.

Boulařka neřešila, jestli skončí třetí nebo dvanáctá, chtěla si hlavně vyzkoušet obtížnou jízdu. Na sněhu se cítila dobře, ale na obou skocích našla chyby. "První mohl být výš," řekla o helikoptéře. Před saltem zpomalila a dopadla mírně v záklonu. "Měla jsem ze skoku respekt, ale kupodivu jsem to trochu přetočila. Kdybych byla rychlejší, byla by z toho asi bedna," věděla Sudová.

Nervozita před kvalifikací

Nervozitu pociťovala Sudová před kvalifikací. Při jízdě se necítila dobře, měla i pomalejší čas. "Měla jsem tvrdé nohy, nebylo to ono," řekla závodnice Dukly Liberec. Přesto se bez problémů do finálové dvanáctky vešla. "I se špatnou jízdou, a to je vlastně dobře. Spadl ze mně největší stres," oddechla si.

Dalším Čechům se nedařilo a nikdo nepostoupil z kvalifikace. Nejlepší z mužů skončil třiačtyřicátý Lukáš Vaculík, Barbora Hofmanová a Šárka Sudová uzavíraly výsledkovou listinu.

Z Francie se Nikola Sudová přesune do německého Oberstdorfu, kde Světový pohár pokračuje v neděli druhým závodem olympijské sezóny.

Muži:
1. Luusua (Fin.) 25,64 b., 2. Cukita (Jap.) 25,63, 3. Mustonen (Fin.) 25,44, 4. Bloom (USA) 25,19, 5. Gliščenko (Rus.) 25,15, 6. Roberts (USA) 25,11, ...43. Vaculík, 45. Horák, 46. Novák, 51. Skoupil (všichni ČR) nepostoupili z kvalifikace.
Ženy:
1. Kearneyová (USA) 25,75, 2. Heilová (Kan.) 25,37, 3. Kjellinová (Švéd.) 24,27, 4. N. Sudová (ČR) 23,92, 5. Roarková (USA) 23,82, 6. Robichaudová (Kan.) 23,15, ...35. Hofmanová, 36. Š. Sudová (obě ČR) nepostoupily z kvalifikace.

Reklama