Hlavní obsah

Janda zatím všude vyhrál, teď míří do Engelbergu

PRAHA

V každém středisku, kde letos Jakub Janda skákal, jednou vyhrál. O víkendu může sérii prodloužit v Engelbergu, kam dnes odletěl na poslední předvánoční závody Světového poháru spolu s Janem Maturou a Ondřejem Vaculíkem.

Článek

Kuusamo, Lillehammer a Harrachov. Na všech můstcích, z kterých se sedmadvacetiletý Janda spustil, dokázal jednou vyhrát a i díky tomu vede po šesti závodech Světový pohár. "Uvidíme, jak to půjde dál," řekl Janda před cestou do Švýcarska.

Loni skončil v Engelbergu třetí a druhý, s Ahonenem prohrál o pouhé čtyři desetiny bodu. "Je tam široká lavička a špatně se kontrolují kolíky na botách," pátral v paměti Janda. Na můstek Titlis jel před rokem v kabince s DJ Bobem, švýcarským popovým králem, který mu později předával cenu.

Oslavy po vítězství v baru

Po nedělním vítězství v Harrachově spěchal Janda domů do Frenštátu pod Radhoštěm, kam dorazil až pozdě večer. Stavil se ještě na malou oslavu v Saky baru, ale krátce po půlnoci už byl v posteli.

Tři dny strávil tréninkem v posilovně, imitačními cvičeními a vyřizováním osobních věcí. Staral se třeba o stavební spoření. "A nechal jsem si doma nainstalovat nový počítač," řekl Janda. Vánoční dárky nechává na poslední chvíli. "Gratulovalo mi hodně sousedů," řekl. Na ulici ho prý ale nikdo nezastavoval.

Cestu na pokračování Světového poháru začal opět v hluboké noci cestou do Liberce. "Sednu do auta a jedu. Když jde na mě spaní, tak mi pomáhá coca cola," řekl Janda. Jezdí na poslední chvíli, aby si co nejdéle užil domova. "Trávím tady s rodinou a přáteli málo času, každou chvilku musím využít," doplnil.

Bajc přiletí později

Do Engelbergu dorazí mnohem dříve než trenér Vasja Bajc, který přiletí až večer. Skokani proto začnou plnit předepsaný plán. "Posilovna a cvičení," nastínil Janda. Na můstek se půjde poprvé od Harrachova v pátek. "Loni jsme to měli podobné, to není problém," řekl dvojnásobný medailista z mistrovství světa.

Stejně jako v druhém závodu pod Čertovou horou bude skákat v nové žluté helmě a po první soutěži by si rád nechal žluté číslo vedoucího skokana seriálu SP. Ze statistik vyplývá, že Janda dosahuje lepších výsledků v nedělních závodech. "Tomu jsem nevěnoval pozornost, ale možná to je pravda," řekl skokan.

Reklama