Hlavní obsah

Neumannová: Nové Město nebude generálkou na Turín

Maximálně spokojená s letošní sezónou může být běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Vždyť si na světovém šampionátu v Oberstdorfu doběhla pro vůbec první titul mistryně světa. "Titul byl nejhezčím okamžikem mé sportovní kariéry," přiznává Neumannová v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jak hodnotíte rok 2005 z pohledu svých výsledků? Patřil k nejlepším, dokonce si myslím, že víc jsem ani udělat nemohla. Nad letošním titulem mistryně světa už může být jen olympijské zlato. Poznala jsem také, jaký je rozdíl mezi prvním místem a dalšími stupni vítězů. A ten je skutečně znát. Titul byl nejhezčím okamžikem mé sportovní kariéry.

I když jste získala titul mistryně světa, na prvenství v anketě to nestačilo, stejně jako v roce 1998 jste skončila druhá za hokejistou, po olympijském Naganu to byl Dominik Hašek... Každý chce vyhrát, já tuhle anketu ještě nevyhrála, ale to neovlivním. Záleží na novinářích, jaký výkon a sport upřednostní. Udělala jsem maximum, ale Jaromír Jágr je tak výjimečný, že to asi převážilo. Když se vydaří sezóna někomu z populárních sportů jako je hokej nebo fotbal, my z individuálních sportů je těžko porážíme. Druhého místa si opravdu vážím a vyhlášení je pro mne příjemnou společenskou událostí na konci roku. Neberu to jako sportovní zápolení, to si nechávám do bílé stopy.

Co pro vás znamená druhé místo v anketě Sportovec roku? Velmi si ho vážím, protože výběr je velice obtížný. Letošní rok byl na úspěchy tak úrodný, že se do desítky nevešli ani někteří medailisté z olympijských sportů a evropští či světoví šampióni z neolympijských. Ale to je pro český sport jedině dobře, když má tolik úspěchů.

Říkala jste, že titul mistryně světa pro vás byl nejkrásnějším sportovním okamžikem roku. Co ten nejhorší? Šampionátu předcházely těžké chvilky především kvůli mému onemocnění krátce před mistrovstvím světa. Sezóna byla celkově vydařená. Krušné chvilky jsem zažila po startu skiatlonu, kdy jsem upadla ne vlastní vinou. Byla jsem namlsaná ze zlaté medaile a najednou jsem tušila, že další medaile je skoro v nedohlednu. To byl asi ten nejhorší okamžik, protože jsem se pak hodně trápila.

Vrátila jste se ze soustředění v Rakousku, s jakými pocity? Na Tauplitzu jsem trénovala hlavně kvůli nadmořské výšce. Tam je to vždycky hodně těžké. Podmínky jsme měli velmi dobré až do pátku, kdy i tam dorazilo nepříznivé počasí. Nepustilo nás ale jen na jeden trénink.

Na přelomu roku vás čeká závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě, jak bude vypadat závěrečná příprava? Netradiční termín ovlivní Vánoce, protože budu hodně trénovat a ladit formu. V Rakousku jsme se zaměřili především na objem, nyní se věnujeme víc rychlosti. Hlavně nesmím onemocnět.

V Česku je na toto období nebývalé množství sněhu, máte z něho radost? Určitě, protože se mohu kvalitně připravovat doma na Zadově. Kolem Vánoc pro mne bylo nepříjemné, když jsem se odněkud vrátila a sníh mi utíkal pod nohama, nebo jsme museli narychlo jet jinam. V tom vidím opravdu velký přínos.

Takže Vánoce strávíte v bílé stopě? Nic jiného mi ani nezbývá. Termín Světového poháru v Novém Městě nedává žádný prostor pro vánoční lenošení. Snad budu mít volno na Štědrý den odpoledne. Ze svého hotelu na Zadově to mám na trénink deset minut, takže mi to nevadí.

V neděli dopoledne jste měla tréninkové volno, kolik jich bude během Vánoc? Záleží na trenérovi Frühaufovi, ale čím méně jich bude, tím lépe. Trénujeme dva a půl až tři dny, pak mám třeba půl dne volna. Záleží i na únavě.

Těšíte se na Vánoce? Hlavně na Štědrý večer kvůli dceři Lucince, která z něj už bude mít trochu rozum. Už se těší na Ježíška a já s ní. Co dostane pod stromeček, to neprozradím. Zatím nevím, jak to bude se stromečkem. Snad mi nějaký hajný na Šumavě uřízne.

Zvládnete přípravy štědrovečerní večeře? Rozhodně se jim nevyhýbám, příprava bramborového salátu je moje doména. S ostatním mi určitě ostatní pomohou.

A pak si dáte porci vánočního cukroví... Tak to ne, to by trenér nebyl nadšený. Nějaké to linecké nebo vanilkové rohlíčky ano, ale žádné cpaní cukrovím nepřichází v úvahu. Když se vrátím z tréninku, uvařím si čaj a něco malého si dám.

Vraťme se k lyžím. Budou závody v Novém Městě generálkou na OH v Turíně? Pro mne to je velice důležitý závod, v němž chci uspět. Tím, že jsem nejela do Kanady, mi vznikl docela velký prostor pro trénink. Měla bych být dobře připravená. Úspěch by byl důležitý i pro mé sebevědomí. Začínám také nový tréninkový blok, který bude v lednu obsahovat čtyři závody a pak čtrnáct dní speciální přípravy na olympiádu, takže generálkou na Turín bych to nenazvala.

Nejen vy, ale i další závodnice vynechaly Světový pohár v Kanadě, lze hovořit o určitém taktizování před olympiádou? Dá se to tak nazvat. Neodjela tam například Šmigunová, Björgenová při prvních náznacích nepohody odtamtud odjela. Podmínky tam navíc nebyly ideální. Je jasné, že každý staví v této sezóně olympiádu nejvýš a přizpůsobuje jí svůj program. Navíc Evropané měli v Kanadě málo času na aklimatizaci. Hodně to poznamenalo výsledky. Reálnému stavu v běhu na lyžích tak spíš odpovídaly předchozí výsledky na evropských závodech.

Reklama