Hlavní obsah

Nováková jde ve stopách Soukalové. Mezi muži zesílila a střílí góly

Praha

Před rokem už nakukovala do elitní desítky Světového poháru, prala se o dres nejlepší závodnice do 23 let. Nadějně rozjetý sprint Tour de Ski ve švýcarském Münstertalu ale skončil pro Petru Novákovou v slzách bolesti i marnosti, už podruhé v kariéře musela s ramenem na operaci…

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžkyně na lyžích Petra Nováková.

Článek

Přes léto nabrala fyzické i psychické síly, dohnala resty na Vysoké škole chemicko-technologické a o víkendu ve švédském Gällivare otestuje formu před startem Světového poháru v běhu na lyžích za týden ve finském Kuusamu.

Na rameno se už může spolehnout, byť u dvakrát poraněného kloubu je riziko zranění vždy o něco vyšší. „Na sprinty si ho budu fixovat, ale jinak ne, pak by si zvyklo a bez fixace správně nefungovalo,“ vysvětluje rodačka z Karlových Varů.

Vládla i mezi běžkyněmi

Na sportovní úspěchy nemusela čekat do prvního sněhu. V srpnu se blýskla na mistrovství republiky v běhu do vrchu, kde zvítězila rozdílem třídy a stejně jako Eva Vrabcová-Nývltová potvrdila, že špičkové lyžařky dokáží porážet běžecké specialistky.

Na rozdíl od své zkušenější kolegyně ale Nováková velké běžecké plány nemá. Alespoň zatím. „Je to pro mě součást letní přípravy. Ale když budu běhat dobře i příští rok, zkusila bych se nominovat na mistrovství světa v běhu do vrchu,“ plánuje.

Tratě na šampionátech se totiž střídají, letos se běží stylem nahoru-dolů, příští rok jen do vrchu. „A já na ty běhy z kopce moc nejsem,“ usmívá se Nováková.

Kromě tradičního běhu jí letní přípravu zpestřil i méně obvyklý sport pro běžkyně na lyžích – fotbal. „Já ho mám strašně ráda, od dětství jsem s klukama hrála místo výklusu,“ vypráví zaníceně.

S klukama je sranda

A vzhledem k tomu, že její kouč Lukáš Krejčí se po minulé sezóně stal i trenérem mužské reprezentace, měla příležitostí k fotbalu dost. „Hrála jsem proti Jilemnici, dala jsem i gól,“ připomíná s úsměvem.

Po boku mužských reprezentantů tak následovala cest třeba překážkářky Zuzany Hejnové či biatlonistky Gabriely Soukalové a i 22letá Nováková si nemůže pánskou tréninkovou společnost vynachválit.

„Byla jsem na to zvyklá i z minulosti, s klukama je větší sranda. A můžu s nimi třeba při kruhovém tréninku zvedat větší váhy, jaké potřebuju. Takže fyzicky jsem na tom myslím dobře a jsem zvědavá na porovnání se soupeřkami,“ dodává.

Reklama