Hlavní obsah

Janda na celkový triumf nemyslí

Skokan na lyžích Jakub Janda vyhrál o víkendu čtvrtý závod Světového poháru v sezóně a Vánoce stráví s více než stobodovým náskokem na Fina Ahonena v roli lídra seriálu. To, že je momentálně nejlepším závodníkem světa, ale rodáka z Frenštátu od Radhoštěm nechává ledově chladným.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

"Je to pořád jenom třetina svěťáku. Další dvě jsou ještě před námi, takže na celkový triumf vůbec nemyslím, protože se všechno může častokrát změnit," řekl Janda po návratu ze švýcarského Engelbergu.

Přes svátky Janda zůstane vedoucím mužem Světového poháru. "Nevnímám, že jsem ve žlutém. Závody skončily a před námi jsou další," řekl. Z vítězství se zatím radoval na každém můstku, z kterého se v sezóně spustil. "Všechny stavím na stejnou rovinu a vážím si jich stejně," uvedl skokan. Z čistě soutěžního pohledu je na tom stejně i Harrachov. "Jen z citového hlediska si této výhry vážím o něco víc. Doma je doma," řekl.

Na kontě už má pět výher ve Světovém poháru, překonal tak své předchůdce Jaroslava Sakalu i svého rádce Františka Ježe. Dalších pět vítězství mu chybí k vyrovnání českého rekordu Pavla Ploce. "Jestli ho překonám? To se uvidí, skok je vrtkavá disciplína," řekl.

Ve čtyři ráno dnes dorazil ze Švýcarska do Harrachova, kde by měl ještě dva dny trénovat. "Pokud to počasí dovolí," naznačil, že v Krkonoších nejsou na skákání ideální podmínky. Ve středu se vrátí na Vánoce domů do Frenštátu. "Teprve musím nakoupit nějaké dárky, a nemám nic vymyšleno. Jeden jsem objednal přes internet," řekl Janda.

Cestou do Oberstdorfu vyzvedne novou kombinézu

Tréninkové a kvalifikační skoky Jandovi přitom příliš nevycházejí. Podobné to bylo i v Engelbergu. "To byla katastrofa," řekl skokan. Nemohl se posadit do nájezdového postavení a při odrazu šlapal do prázdna. "Na trénink se nedívej, jenom můstek zkoušíš," uklidňoval závodníka trenér Vasja Bajc. "Je fakt, že v tréninku se tak nekoncentruji jako v soutěži," uvedl Janda.

Na svátky mají skokani od slovinského kouče rozepsaný trénink. "Podělí a čtvrtek síla, úterý a pátek dynamika," zopakoval Janda Bajcovy pokyny. Dva dny po Štědrém dnu vyrazí na Turné čtyř můstků a nejdříve se zastaví pro novou kombinézu. "Má být nějaký nový materiál a snad má být dobrý," řekl Janda.

V Oberstdorfu začne německo-rakouský čtyřdílný seriál 29. prosince. Posledním českým vítězem v závodu Turné čtyř můstků byl před patnácti lety Jež, jediným celkovým českým králem se stal Jiří Raška v roce 1971, přestože tehdy ani jednou nevyhrál. Pokud Janda naváže na úvod sezóny, mohl by oba napodobit. "Necítím se vůbec favoritem. Jsem pouze normální skokan, který má víc štěstí," řekl Janda.

Reklama