Hlavní obsah

Sníh by slalomy SP ve Špindlu neměl ohrozit, spíše mlha a vítr

Se sněhovými přívaly bojují organizátoři Světového poháru v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně. Za uplynulý týden odklidili z černé sjezdovky skoro metr sněhu, ale kvůli tomu nejsou závody ohroženy. Podle ředitele organizačního výboru Bohumíra Zemana jsou větším strašákem vítr, mlha a případný déšť.

Článek

Dva dny před závody se na preparovaném svahu pilně pracuje. "Na trati jsou čtyři rolby a přibližně dvě stovky lidí," řekl v pondělí Zeman. Na příkrý kopec napadlo až devadesát centimetrů čerstvého sněhu, který se průběžně odklízí. "Nejdříve do lesa, potom na kraj, ale teď se situace horší. Máme postavené ploty, což komplikuje situaci a musíme to vyfrézovat," řekl Zeman.

S bývalým úspěšným sjezdařem chodil po sjezdovce specialista mezinárodní federace FIS Švýcar Hans Pieren. Zeman je přesvědčen, že kvůli přemíře sněhu závod nezruší. "To asi ne, základ máme perfektně připravený," tvrdil Zeman. Vrásky na čele mu ale dělá vítr, mlha a smíšené srážky. Závody by mohla zhatit špatná viditelnost. "Bojujeme se živlem, je to poměrně velký stres, ale doufám, že se to podaří uspořádat," prohlásil Zeman.

Premiérové závody Světového poháru na českém území se mají uskutečnit od středy do čtvrtka, kdy jsou na pořadu obří slalom a slalom žen. Na startu jsou očekávána esa jako Janica Kosteličová z Chorvatska či Švédka Anja Pärsonová. Čeští fanoušci se těší především na start bronzové slalomářky z MS Šárky Záhrobské.

Do Špindlerova Mlýna měly dnes dorazit závodnice. Záhrobská tu trénovala od neděle, do závodů by měly nastoupit i Petra Zakouřilová, Lucie Hrstková, Eva Kurfürstová, Michaela Smutná a Lucie Ziková. "Chci se doma blýsknout," uvedla Hrstková.

Reklama