Hlavní obsah

Vydělal milióny, teď do skoků investuje ze svého. Vrátí se to, věří Koudelka

Klingenthal/Praha

Na odměnách si v minulé parádní sezóně Roman Koudelka vyskákal v přepočtu necelé tři milióny korun (před zdaněním), představa, že mu ze skoků na lyžích plynou jen příjmy, by byla mylná. Část opět investuje do své přípravy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Skokan na lyžích Roman Koudelka.

Článek

V Rakousku by to bylo na takové úrovni nemyslitelné, v českých podmínkách jiná cesta není. Skokanský úsek svazu nemá peněz nazbyt, po minulé sezóně přišel o generálního partnera.

„Překlenovací období bylo trochu složitější, ale z hlediska sportovní činnosti jsme omezeni nebyli, tu se nám podařilo udržet na standardní úrovni,“ ujišťuje sportovní ředitel skokanského úseku Rostislav Jozífek.

Zaplatí si nadstandardy

V praxi to vypadá třeba tak, že Koudelka po dohodě s koučem Schallertem potřebuje na sezónu troje skokanské boty, jejichž cena se pohybuje okolo 12 000 korun. Jedny zaplatí svaz, druhé Centrum sportu ministerstva vnitra, jehož je nejlepší český skokan členem, a třetí Koudelka sám. Celkem do sezóny investuje zhruba 200 000 korun.

„Jsou to věci, které svaz nemohl zařídit, různé nadstandardy, co se týče cesty, ubytování i můstků. Ale investuju do sebe, věřím, že se mi to vrátí,“ nestěžuje si a věří, že mu tréninkový nadstandard pomůže i k lepším výsledkům, než bylo nedělní 23. místo v Klingenthalu.

SP v Česku jen tak nebude

Finance hrají roli i v tom, že ani v této sezóně se Koudelka a spol. nepředstaví v souboji s elitou českým fanouškům. Únorové závody v Liberci byly z ekonomických důvodů zrušeny, což renomé Česka v lyžařském světě příliš nezvedlo…

Kdy by se mohly skoky nebo lety do Česka vrátit? „Nejbližší reálný termín pro lety v Harrachově je asi rok 2020, do té doby bychom jeden Světový pohár v Liberci rádi uspořádali, okolo roku 2018, možná 2017,“ plánuje Jozífek. Pořádání závodů ale bude závislé na příslibech veřejných financí.

Reklama