Hlavní obsah

Křížová sní o startu na olympiádě se sourozenci. Když se tam potkáme, naši se prý opijí

Praha

V rychlostních lyžařských disciplínách nemá v Česku konkurenci, ale to Kláře Křížové nestačí. V zahraničí hledá cesty, jak se usadit v elitní třicítce Světového poháru, v nové sezóně k tomu dceři Olgy Charvátové-Křížové má pomoct francouzský kouč Lionel Finance.

Foto: Ivana Roháčková

Sjezdařka Klára Křížová.

Článek

Proč zrovna on?

Skončila jsem u francouzského týmu, tak jsem oslovila Lionela, jehož jsem vídala na ledovcích, jak pracuje. Potřebuju velké změny v technice a ty se v týmu osmi závodnic dělají těžko. Proto jsem potřebovala osobního trenéra.

Jak se zatím osvědčil?

Na kopci je přísný, párkrát i slzička ukápla. Tlačí vás, ale ví, kde jsou vaše hranice. A jako člověk je velmi sympatický, potřebuje zpětnou vazbu, jestli chápu všechny detaily.

Jak těžké je Financeho ufinancovat?

S manažerem jsme sehnali mecenáše, který si nepřeje být jmenovaný. Seznámili jsme po mistrovství světa v Beaver Creeku přes Petra Kakeše (bývalý rychlostní lyžař). Pak mi Petr volal, že dotyčnému jsem se jako osobnost zalíbila, že by mi rád pomohl a podpořil mě.

V mládežnických reprezentacích se prosazuje i vaše sestra Iva. Stíháte na ni dohlížet?

Teď je prvním rokem juniorka, jde trochu v mých šlépějích, taky jsem v šestnácti odletěla do Ameriky na střední školu. Sestru rodiče poslali do Rakouska na sportovní gymnázium, za to jsem ráda. V Söldenu jsme spolu byly dva dny na lyžích, i Lionel tvrdil, že je má věrná kopie.

Sníte o tom, že byste se potkaly na olympiádě?

To by bylo super. Brácha Dušan dělá snowboarding a naši vždycky říkali, že jestli se všichni tři potkáme na olympiádě, tak se z toho prý asi opijí. (úsměv)

Reklama