Hlavní obsah

Šokující doznání! Hvězdě bílých svahů hrozila amputace

Ivica Kostelič patří mezi největší lyžařské hvězdy uplynulé dekády. Vyhlášený slalomář se stal v roce 2011 celkovým vítězem Světového poháru, ve sbírce má rovněž pět malých křišťálových glóbů a sedm medailí z olympijských her. Stejně jako úspěchy však jeho kariéru provázejí rovněž zdravotní problémy, na něž - jak nyní s odstupem času přiznal - v minulé zimě málem krutě doplatil!

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský slalomář Ivica Kostelič při ZOH v Soči.

Článek

Od svého debutu v roce 1998 absolvoval chorvatský veterán už 14 operací kolena! Bolesti zahání vítěz 26 závodů Světového poháru už léta před startem obstřiky, ale extrémní zátěž a vážný zánět ho málem stály zdraví.

„Před závody v Kranjské Goře koleno náhle oteklo. Tři dny po injekci, které si aplikuji už deset let," vyprávěl Kostelič v nejnovějším vydání Sport Magazinu. Při punkci z postižené oblasti lékaři odstranili tekutinu údajně „hustou jako šťáva."

Záhřebský rodák se proto obrátil na Švýcara Beata Feuze, jemuž po zánětu, který se vytvořil v kolenu po operaci v roce 2012, hrozilo předčasné ukončení kariéry. „Nech se co nejrychleji operovat," zněla rada. Kostelič poslechl. A dobře udělal.

Zvolil klidnější režim

Lékaři odhalili, že vzhledem k agresivnímu složení tekutiny a zánětu by postupná destrukce už tak zdevastovaného kolenního kloubu mohla vyústit až v amputaci končetiny! Kostelič strávil pět dní v karanténě, aby eliminoval možná rizika další infekce. Hrozící amputaci ale nakonec unikl.

Během závodů Světového poháru vystoupila lyžařská legenda, jež v pondělí oslavila 36. narozeniny, šedesátkrát na pódium. Teď se chystá naskočit už do své 18. sezóny v SP, hodlá se ale specializovat výhradně na slalom a kombinaci. V případě, že se mu v příštích týdnech budou vyhýbat zranění, oslaví Kostelič při prosincovém slalomu v Madonně di Campiglio svůj jubilejní 350. start ve Světovém poháru.

Jeho mladší sestrou je sjezdařka Janica Kosteličová, celková vítězka tří sezón světového poháru, čtyřnásobná olympijská vítězka a pětinásobná mistryně světa. V roce 2007 kvůli zranění předčasně ukončila kariéru.

Reklama